Aanleg Elektricien

Zelf stroom aanleggen, hoe doe je dat?

Geschreven door admin

Het aanleggen van stroom is voor veel doe-het-zelvers een geliefde klus. De complexiteit van de klus valt vaak nog wel mee en het is – als je er tenminste een beetje handig in wordt – best een leuk werkje. Maar hoe doe je dat eigenlijk; stroom aanleggen?

Bezint eer ge begint

Het is soms verleidelijk om zo snel als mogelijk te beginnen met het aanleggen van een stroomnetwerk. Dat is echter totaal niet verstandig. Juist met elektriciteit moet je voorzichtig zijn en daarom goed weten wat je wil gaan doen. Bedenk daarom dus goed vooraf wat precies het doel is van de klus. Wil je extra stopcontacten aanleggen of wil je een geheel nieuw netwerk opbouwen? Vaak wordt er een zogenaamd stroomplan opgesteld. Hierin worden precies alle kabels en wandcontactdozen getekend zodat je een goed beeld krijgt van wat er moet gebeuren. Vergeet daarin ook niet de capaciteit van het netwerk. Teveel apparaten op dezelfde groep kan al snel problemen opleveren.

Zorg voor goede materialen

Een tweede punt van aandacht is om te zorgen voor de juiste materialen. Het is soms verleidelijk om maar wat oude materialen te gebruiken die je nog hebt liggen. Het is echter zaak om aan de moderne eisen van de tijd te voldoen. Zorg dus dat je de juiste kabels gebruikt en bij voorkeur niet diverse malen de kabels onnodig verlengd. Vandaar dus de tip om met de juiste en vooral nieuwe materialen te werken. Onderdeel hiervan is dat je bijvoorbeeld ook de kleurcodes goed gebruikt. De kabels zijn niet voor niets in een bepaalde kleur; gebruik ze dan ook waar ze voor zijn. Je voorkomt daarmee dat jij – of een ander – later in gevaar komt.