Laten we het even zwart wit bekijken: een deur staat open, of hij staat dicht. Een beetje open, of een beetje dicht, dat bestaat eigenlijk niet. Als je de deur uitgaat, dan doe je hem dicht. Niet een beetje dicht, toch? Net zoals je hem weer open maakt als je weer naar binnen wilt komen, en niet een beetje open.

 

Het kan beter

 

Alhoewel het heel zwart wit lijkt, is dat toch niet altijd het geval. Ja, met een deur wel, die is of open, of dicht. Maar neem bijvoorbeeld een fles frisdrank. Als je de dop erop draait, dan is hij op zich dicht. Maar is hij ook zo goed dicht dat je hem vervolgens op zijn kop kunt houden zonder dat hij gaat lekken? Dat is lang niet altijd het geval. Soms lijkt iets wel dicht te zijn, maar kan er toch nog vloeistof door de afsluiting heen komen. Om deze dan echt dicht te krijgen, zal je iets extra’s moeten doen.

 

In het geval van een fles frisdrank, is een beetje extra aandraaien vaak voldoende om de dop zodanig dicht te draaien dat hij niet meteen gaat lekken als je hem een beetje op zijn kant houdt. Hij is dan dus nog een beetje dichter dan hij al was. Maar houdt deze afsluiting het ook als je de fles vervolgens flink schudt, zodat er druk op komt te staan? Blijft de frisdrank dan nog steeds in de fles, of gaat deze er via de minimale opening die er in de dop over is gebleven toch uit spuiten? De kans is groot dat dit laatste het geval is. Hoe goed je de dop ook hebt dichtgedraaid, er blijft toch altijd wat speling aanwezig.

 

Om deze reden zijn herbruikbare drinkflessen of bekers vaak uitgerust met een dop die je nog beter kunt sluiten. In de binnenkant hiervan is vaak een flexibele ring aangebracht, die van zachter materiaal is gemaakt dan de fles en de dop zelf. Als je de deksel er nu op draait, kun je ook de hele kleine openingen die normaal gesproken over zouden blijven laten verdwijnen. Het flexibele materiaal zal als het ware indeuken, en zich vormen naar de verbinding die de fles en de dop vormen. Alle openingen verdwijnen, en de fles is, ook al zie je met het blote oog nauwelijks verschil, nog dichter dan dicht.

 

Ook op grote schaal

 

Dit principe wordt ook op veel grotere schaal toegepast, bijvoorbeeld in machines. Hierin moet dicht ook écht dicht zijn, en worden dit soort o-ringen veelvuldig gebruikt om koppelingen volledig dicht te krijgen, zodat zij niet kunnen lekken. Naast o-ringen zijn er nog meer technieken die hiervoor kunnen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld de x-ring. Allemaal manieren om verbindingen die dicht moeten zijn ook echt dicht te krijgen en te houden. Want een beetje dicht, daar heeft niemand iets aan.

Loodgieter

Loodgieter

Wat is zink zetwerk?

De afgelopen jaren is het zetten van zink erg gegroeid, waar het begon als een activiteit van loodgieters zelf wordt het nu steeds meer uitbesteed aan externe bedrijven. Zink zetwerk is een benaming die gebruikt wordt voor het buigen van een plaat...