Verbouwen

Wat zijn de voor- en nadelen van dubbel glas?

Geschreven door admin

Momenteel worden alle nieuwe woningen die gebouwd worden voorzien van dubbel glas.  Het lijkt alsof dubbel glas daardoor geen enkel nadeel heeft. Met dubbel glas kun je immers veel geld besparen – zo roepen veel mensen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Tijd om verschillende voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Voordeel: energiebesparing

Door gebruik te maken van dubbel glas, voert u een forse energiebesparing door. Het glas is namelijk gescheiden door een laag isolatiegas, waardoor de ramen erg goed isoleren.

Voordeel: beter leefklimaat in huis

Doordat de ramen veel beter isoleren, gaat er minder warmte verloren en is de warmte in de ruimte gelijkmatiger. Hierdoor is de temperatuur stabieler, is er minder tocht en is daardoor het comfort in huis hoger dan wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van dubbel glas. Kortom: dubbel glas zorgt voor een prettigere leefomgeving dan enkel glas.

Nadeel: ontstaan van condens

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van dubbel glas, kan er aan de buitenzijde van het glas condens ontstaan. Dat komt doordat dubbel glas zeer goed isoleert. Zeker wanneer de woning zelf ook goed geïsoleerd is, is dit effect soms erg groot. Gelukkig bestaat er een remedie tegen: wanneer u de woning goed ventileert, zal het condens vanzelf verdwijnen.

Nadeel: terugverdientijd

Dubbel glas zorgt voor een forse energiebesparing ten opzichte van enkel glas, maar de terugverdientijd is wegens de hogere prijs fors te noemen. Het duurt namelijk een jaar of zeven tot tien alvorens de meerprijs van dubbel glas is terugverdiend. Gelukkig is dat voor de meeste woningen geen probleem, omdat woningen decennia lang kunnen blijven staan en ramen vanzelf niet vaak kapot gaan, maar het kan wel een overweging zijn om toch in een schuurtje voor enkel glas te kiezen.