Dakdekker Groen wonen

Zonnepanelen zonder dak, kan dat?

Geschreven door admin

Denk je aan zonnepanelen, dan denk je meestal aan daken van huizen die bedekt zijn met meerdere zonnepanelen. Sommige mensen twijfelen of zij zonnepanelen op hun dak willen plaatsen, maar voor anderen is deze keuze al een stap te ver; zij hebben geen (geschikt) dak. Gelukkig zijn hier alternatieven voor bedacht zodat iedereen van zonnepanelen gebruik kan maken.

Ik heb geen eigen dak, wat nu?

Het hebben van een dak klinkt voor veel mensen vanzelfsprekend, maar vooral in grote steden is dit helemaal niet zo logisch. Denk aan appartementencomplexen of hoogbouw, hier delen alle inwoners hetzelfde dak. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je wel een dak hebt, maar dat de ligging niet geschikt is om een hoog rendement te behalen met zonnepanelen. Een laatste optie is natuurlijk dat je de uitstraling van zonnepanelen niet mooi vindt en deze daarom liever niet op je eigen dak plaatst.

Deelnemen in een zonnepark

Voor iedereen die wel zonnepanelen wilt maar deze niet thuis kan of wilt plaatsen zijn collectieve zonneparken in het leven geroepen. Je kunt onderdeel worden van een collectief door te investeren in één of meerdere zonnepanelen. De energie die wordt opgewekt met deze panelen is van jou en gaat daarom van jouw energierekening af. Wek je zelf energie op, dan kun je het best kiezen voor een energieleverancier die een goede terugleververgoeding biedt. Je vindt deze energieleveranciers met een energievergelijker en kunt hier meteen een nieuw contract afsluiten.

Verschillende zonneparken

Steeds meer collectieven voor zonneparken worden in het leven geroepen. Zo kun je investeren in een particuliere ondernemingen maar er zijn ook energieleveranciers die hun klanten de kans bieden om te investeren in grootschalige projecten. Er worden steeds meer alternatieven bedacht voor het plaatsen van de zonnepanelen. Zo worden daken van grote bedrijfspanden, parkeergarages en ongebruikte delen grond gebruikt om zonnepanelen op te plaatsen.

Dakpannen vervangen voor een energie-dak

De markt voor duurzame energie blijft innoveren. Naast de collectieven voor mensen zonder dak zijn er ook nieuwe mogelijkheden voor mensen met een dak. De nieuwste ontwikkeling neemt de vorm aan van een energie-dak, dit is een complete vervanging van het dak door gehard glas met geïntegreerde zonnecellen. Dit energie-dak zal in eerste instantie op de markt verschijnen voor gebouwen om te kunnen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving, maar zal in de toekomst waarschijnlijk ook beschikbaar worden voor huishoudens.

Eigen energie opwekken is voordelig

Twijfel je nog over het aanschaffen van zonnepanelen? Bedenk dan dat een investering in zonnepanelen in combinatie met een goedkope energieleverancier meer oplevert dan de huidige rente van een spaarrekening. Zelfs als je zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen zijn er genoeg alternatieven om toch zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen.