Groen wonen

Woontip #1: de verhuizing

Elk mens verhuist gemiddeld een aantal keer in zijn leven. Omdat het geen routine is, zie je bij veel verhuizers dat het niet efficiënt verloopt en daarom veel stress oplevert. Een klein beetje voorbereiding kan al ontzettend veel schelen.

De verhuizing uitbesteden of zelf een busje huren

Het meest soepel – en het minst stressvol – verloopt de verhuizing wanneer je het uitbesteedt, d.w.z.: een extern verhuisbedrijf inschakelt. De mate waarin een zo’n bedrijf de verhuizing op zich neemt, bepaal je helemaal zelf (en hangt, natuurlijk, af van hoeveel je bereid bent te betalen!). Je kunt er voor kiezen om ze alleen te laten rijden, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook alles laten inpakken.

Zelf verhuizen kan natuurlijk ook. Je moet dan zelf een verhuisbus huren en wat beter plannen, maar ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zorg dat je een vriend hebt die je mee kunt helpen, zorg dat je een kilometervrij busje hoort, zorgt dat je goede verhuisdozen hebt en zorg dat je een parkeerplek voor je huis hebt waar de verhuisbus tijdens het inladen kan staan, om er maar een paar te noemen.

Goed voorbereiden

We zeiden het hierboven al even: een goede voorbereiding is cruciaal. Maak daarom een goede planning en neem bovendien tijd voor het maken van deze planning. Juist omdat je zo weinig verhuist in je leven, zal je zien dat een planning maken ook geen ‘abc’-tje is. Je zal hoe dan ook dingen vergeten en daarom is het goed om ruim van te voren te beginnen. Dingen die je later te binnen schieten kun je zo nog gemakkelijk in de planning verwerken.

Een belangrijk hulpmiddel bij het plannen van je verhuizing is de verhuis-checklist. Een checklist waar alle dingen op staan die je moet doen voor de verhuizing! Een voorbeeld van zo’n checklist vind je hier.

Na een goed verlopen verhuizing ben je weer een stapje dichterbij om je heerlijk en simply at home te voelen in je nieuwe stulpje!