Groen wonen

Zonnepanelen op je uitbouw

Geschreven door admin

De uitbouw van je huis is bijna afgerond. Het dak ligt erop, de vloer is gelegd en de meubels worden naar binnen gesjouwd. Extra ruimte in het huis zorgt op jaarbasis natuurlijk voor een hogere gas- en energierekening. Bij de uitbouw zijn er een of meerdere kamers bijgekomen die in de winter moeten worden warmgestookt en donkere hoekjes die verlichting nodig hebben. Misschien is het een goed idee om toch nog eens die zonnepanelen op de uitbouw te overwegen.

Voordelen zonnepanelen

Het opwekken van energie met behulp van zonnepanelen biedt veel voordelen. Zo heb je zelf duidelijkheid en controle over je eigen energie en ben je daarnaast op een milieubewuste manier bezig met het genereren en gebruiken van energie. De kosten van zonnepanelen kunnen echter een grote drempel vormen voor de aanschaf van de panelen. Zeker na een uitbouw kun je wat krapper in de financiën zitten. Gelukkig is ook daar een oplossing voor: het is tegenwoordig mogelijk om zonnepanelen te huren.

Zonnepanelen huren

Voor een bepaald bedrag per maand is het mogelijk om zonnepanelen te huren. Op basis van je gebruik en situatie wordt een advies uitgesproken over het soort en aantal panelen dat je nodig hebt en met die gegevens wordt het maandelijkse bedrag bepaald. De looptijd van een huurcontract met de leverancier varieert tussen de 10 en 17 jaar. Na afloop van het huurcontract bestaat er vaak de mogelijkheid om de zonnepanelen over te nemen, waardoor je nog 20 jaar lang gratis je eigen stroom opwekt. Door zonnepanelen te huren is het mogelijk om de investering te spreiden zodat je niet ineens een fors bedrag betaalt voor het opwekken van zonne-energie.

Zonnepanelen op platte daken

Net als een zonnestroomsysteem, bestaat een uitbouw ook uit verschillende vormen, maten en soorten. Het dak van een uitbouw bijvoorbeeld ook variëren tussen een schuin of plat dak. Dat zonnepanelen op schuine daken geplaatst kunnen worden, is bij bijna iedereen bekend. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is echter ook denkbaar. Je kunt de panelen namelijk op het zuiden richten, waardoor de panelen de gehele dag zonlicht kunnen opnemen. De zonnepanelen worden in frames geplaatst, waardoor ze onder een kleine hellingshoek komen te staan. Dit alles ten behoeve van de maximale opbrengst van de zonnepanelen. Waar je echter rekening mee moet houden bij het plaatsen van de panelen is de schaduwval op het dak. Wanneer de uitbouw bijvoorbeeld aan het noorden van je huis staat, kunnen de zonnepanelen lange tijd in de schaduw staan waardoor ze dus niet maximaal aan het zonlicht worden blootgesteld. Wanneer je zonnepanelen op een plat dak wilt plaatsen, is het verstandig om je leverancier je te laten informeren over de plaatsing van de panelen om daarmee schaduwval te voorkomen.

Hup, dat dak op!

Het moge duidelijk zijn: zonnepanelen kunnen door ieder huishouden en op ieder huis worden geïnstalleerd. Met bovengenoemde kenmerken kan het haast niet anders dan dat je zeer positief tegenover de installatie van zonnepanelen staat. Wat tevens niet geheel onbelangrijk is om te vermelden, is dat zonnepanelen de waarde van je huis vergroten. Zeg nou eerlijk, jij bent toch ook serieus aan het overwegen om je dak op te gaan en die zonnepanelen te (laten) installeren?