Elektricien

Kan dat, zonnepanelen op een dakkapel?

Geschreven door admin

Kan dat, zonnepanelen op een dakkapel?

De komende alinea’s zullen in het teken staan van het plaatsen van zonnepanelen op een platdak, om nog iets preciezer te zijn op het platte dak van een dakkapel. U zult ze wel eens zijn tegengekomen, dakkapellen met op het dak zonnepanelen. Kan dat zomaar, is de constructie daarop berekend of nemen de eigenaren van de dakkapel een risico? We zullen twee vragen beantwoorden, namelijk: welke gevolgen heeft het gewicht van zonnepanelen op het dak van een dakkapel en hoe kunnen zonnepanelen het beste worden georiënteerd?

Zakt het dak niet door?

Om direct maar met de deur in huis te vallen, zonnepanelen kunnen best op het dak van een dakkapel worden geplaatst, mits de dakkapel deugdelijk en volgens het boekje is gebouwd. Dat wil zeggen, dat met de zwaarte van de balken wel rekening is gehouden met het extra gewicht van de zonnepanelen. Op zich wegen zonnepanelen niet heel veel, alleen de toegevoegde ballast die ervoor moet zorgen dat de zonnepanelen niet wegwaaien weegt in veel gevallen tientallen kilo’s. Het dakkapeldak moet daar wel op voorbereid zijn. De hoeveelheid ballast wordt bepaald aan de hand van de hoogte van het dak, het windgebied waarin u bent gevestigd en of u woont in een bebouwd of onbebouwd gebied.

Bent u in windgebied één gevestigd, dus langs de kust, woont u in een onbebouwd gebied en is de dakkapel geplaatst op tien meter hoogte, dan moet u per zonnepaneel 125 kilo ballast toevoegen. Reken maar uit wat de ballast dan is met drie, vier of vijf zonnepanelen.

De beste plaatsing

Op een platdak heeft u wel enkele voordelen ten opzichte van een schuindak, zo kunt u de hellingshoek en de zogenaamde oriëntatie zelf bepalen. De meest ideale hellingshoek is 35 graden en de meest ideale ligging is het zuiden. Op de ligging kunt u echter geen invloed uitoefenen, want dit hangt af van de positie van de dakkapel. Wanneer u de tuin op het zuiden heeft en dus automatisch ook de achtergevel en heeft u de dakkapel daarop geplaatst, dan behaalt u optimaal rendement. Ligt de tuin op het oosten of westen, dan is het rendementsverlies al 20 procent.

Natuurlijk bestaan er ook uitzonderingen, want sommige dakkapellen worden helemaal in de nok of dicht tegen de nok geplaatst, dan kunt u de zonnepanelen alsnog op het zuiden oriënteren. Verder heeft u nog te kiezen tussen een landscape (horizontaal) en portrait (verticaal) plaatsing, maar dit zorgt in dit geval niet voor rendementswinst of – verlies.

Voor meer en uitgebreide informatie over dakkapellen en zonnepanelen kunt u gaan naar http://www.huisjeopknappen.nl, hier kunnen ook leveranciers van deze producten gratis worden vergeleken.