Aanleg Beplanting

Tips voor een kleine tuin

Kleine tuin
Geschreven door admin

Een kleine tuin inrichten is niet voor iedereen gemakkelijk. Gelukkig zijn er genoeg tips en ideeën waar je rekening mee kan houden. Hiermee bespaar je ruimte én speel je met de ruimte, waardoor een kleine tuin optisch groter kan lijken.

1 Zitten

Op een klein terras is vaak slechts ruimte voor een bistrosetje of een kleine loungebank, mocht je geluk hebben. Dat is prima, maar soms heb je extra gasten over. Extra zitruimte is dan welkom. Hoe? Hang klapstoeltjes tegen de muur, hang een zwevende houten tuinbank op of werk met poefjes.

2 Spiegelen

Een grote spiegel aan de tuinmuur of schutting doet wonderen in een kleine tuin. Hiermee zorg je namelijk voor de illusie van meer ruimte. Bovendien is een mooie spiegel een eyecatcher en reflecteert ‘ie licht.

3 Eyecatcher

Door een eyecatcher in je kleine tuin te plaatsen, ergens in een hoek of langs het tuinpad, vestig je daar de aandacht op. Soms kan je in een kleine tuin niet allemaal grote potten of beelden kwijt. Kies er daarom één en zet er direct een spotje op voor in het donker.

4 Lijnen

Door te werken met lijnen in je tuinontwerp speel je met diepte en creëer je meer ruimte. Breng deze lijnen aan met behulp van een laag muurtje, een haag of het tuinpad. De lijnen hoeven trouwens niet altijd recht te zijn, ze mogen ook slingeren.

5 Tegels

Leg grote tuintegels op je terras. Deze geven een ruimtelijk effect, anders dan bij kleine tegels. Door niet overal dezelfde tegels te gebruiken, krijg je een ruimer effect. Op het terras grote tegels, het pad met kiezels en achterin een houten vlonder. Om maar een voorbeeld te noemen.

6 Tuinmeubelen

Kies slim bij de aanschaf van nieuwe tuinmeubelen. Hoe klein de tuin ook is, je wilt er wel lekker in kunnen relaxen. Soms moet je keuzes maken: een loungeset of toch een praktische eetset. Bedenk van tevoren goed waar je je tuin voor wilt gebruiken.

7 Kleuren

Maak een kleurpalet voor in de tuin. Hierdoor houd je rust in de tuin. En dat is wat een kleine tuin goed kan gebruiken. Werk het liefste met rustige, lichte kleuren en voeg daar één wat opvallende of uitgesproken kleur aan toe. Deze kleuren zie je terug in tuinkussens, potten en andere tuinaccessoires.