Vloeren

Zo maak je een gietvloer schoon

Geschreven door admin

Steeds meer mensen laten een gietvloer aanbrengen in hun woning of bedrijf. Een epoxy of PU gietvloer is een zeer praktische egale vloer die eenvoudig te onderhouden is. Toch weten veel mensen niet hoe ze hun gietvloer het beste schoon kunnen krijgen (en houden). Middels deze blog hopen we hier verandering in te maken.

Verwijder vuil

Het is erg belangrijk dat voordat je begint aan het dweilen van de vloer, de vloer vrij is van vuil zoals stof en zand. Vooral zand kan krassen achterlaten op de vloer tijdens het dweilen. Een epoxy gietvloer is hiervoor iets kwetsbaarder dan een PU gietvloer, maar om krassen te voorkomen kun je het beste altijd eerst de stofzuiger of een bezem met zachte haren gebruiken.

Dweilen

Nadat de vloer stof- en zandvrij is gemaakt kun je gaan dweilen. Houd in gedachten dat het belangrijk is wat voor schoonmaakmiddelen je hiervoor gebruikt. Over het algemeen geldt dat de meeste schoonmaakmiddelen alleen maar meer vuiligheden aantrekken. Zeephoudende schoonmaakmiddelen laten namelijk zeepresten achter op de vloer waardoor deze kan gaan plakken.  Om die reden kun je dus beter dweilen met een zachte dweil of microvezel doek met slechts warm water en een klein scheutje schoonmaakazijn. Zo wordt de vloer niet aangetast en houd je hem zo lang mogelijk schoon.

Gebruik absoluut nooit een schuurspons om vlekken van de vloer te verwijderen! Er kunnen dan krasjes ontstaan in de vloer waar vuil in kan nestelen. Het is het beste om direct vloeistoffen en etensresten te verwijderen van de vloer voordat ze vlekken kunnen maken.

Zie je al kleine krasjes in de vloer? Dat betekent dat er al vuil in de krassen is gaan zitten, waardoor deze krassen zichtbaar worden. Probeer de krassen nooit zelf weg te schuren, maar schakel een vakman in.

Drogen

De gietvloer is het langste schoon te houden door er niet op te lopen wanneer hij nog nat is. Droog de vloer daarom met een zachte doek of laat hem langzaam opdrogen zonder er iemand op te laten lopen.