Interieur

Houtkachel versus gashaard

Geschreven door admin

houthaard

Je hebt vast wel eens van het spreekwoord gehoord: “Eigen haard is goud waard. Iedereen verlangt vanzelfsprekend naar een woning die een veilig thuisgevoel oproept, waar geluk en ontspanning centraal staan. Dit gevoel creëer je met verschillende kleuren, meubels en woonaccessoires, maar ook met de aanwezigheid van een haard. Met een haard ontwikkel je namelijk een heerlijke warme en knusse sfeer in jouw woonkamer.

Zie je het al voor je? Bij binnenkomst in de woonkamer zie je direct jouw prachtige haard staan, welkom thuis! Terwijl je heerlijk onderuit gezakt op de bank zit, geniet je van het uitzicht op de verleidende vlammen. Maar welke haard past nou het beste bij jouw woonsituatie, een houtkachel of een gashaard? Weeg de voordelen tegen elkaar af, zodat je de beste keus maakt.

De charme van de houtkachel

Er gaat niets boven het knisperende geluid van de brandende houtblokken en de overheerlijke houtgeur. Authentiek hout stoken zorgt voor romantiek, comfort, een huiselijke sfeer en een plezierige warmte in jouw woning. Aangezien de meeste houtkachels met een ruit zijn ontwikkeld, geniet je in alle veiligheid van de schitterende vlammen. Om het vuurbeeld aan te wakkeren en nauwkeurig te regelen, zijn moderne houthaarden uitgevoerd met gebruiksvriendelijke hendels.

kachel

Met betrekking tot de warmte, geeft een houthaard een hogere temperatuur af dan een gashaard. Daarnaast ben je onafhankelijk van de stijgende gasprijzen. In de media zijn open haarden en houtkachels in een kwaad daglicht gezet vanwege de schadelijke stoffen voor het milieu en de omwonenden. De GGD en brancheorganisaties pleitten voor een strengere regelgeving qua uitstoot van fijnstof en rookoverlast.

“Een nieuwerwetse houtkachel is een duurzame energiebron met een hoog rendement, waardoor een leefbaar en gezonde omgeving ontstaat.”

De authentieke open haard is ook niet te vergelijken met een moderne houtkachel. Tegenwoordig zijn houtkachels namelijk voorzien van een hoogwaardige gesloten verbranding, waardoor een lage uitstoot ontstaat en een fors rendement wordt behaald. Sterker nog, stoken met hout is door de EU erkend als een duurzame manier van verwarmen.

hout

Het gebruiksgemak van de gashaard

Bij de meeste gashaarden wordt er standaard een afstandsbediening geleverd, zodat je vanuit de luie stoel de prachtige vlammen kunt in- en uitschakelen. Met slechts een druk op de knop creëer je zeer eenvoudig een levensecht vuurbeeld, wat bijna niet te onderscheiden is van een authentieke houtvuur. Ten opzichte van een houthaard heeft een gashaard relatief weinig onderhoud nodig, aangezien een jaarlijkse poetsbeurt volstaat. Daarnaast voorkomt de schone verbranding de ontwikkeling van nare geuren, restafval of rook, zodat er een gezonde en leefbare woonomgeving ontstaat.

design-kachel

Gesloten gashaarden staan bekend om een hoog rendement, iets minder dan een houtkachel, waardoor het milieu zo min mogelijk wordt belast. Je draagt niet alleen een steuntje bij aan een gezonder milieu, maar je bespaart ook fors op jouw gasverbruik. Aangezien een gashaard aangesloten is op de gasleiding, is er altijd voldoende brandstof aanwezig om te stoken. Dit betekent geen gezeul met houtblokken zoals bij een houthaard.

dru-scenic witte-kachel dru-metro

Een haard is uitermate geschikt om te combineren met een prachtig plateau van hout of natuursteen. Kies voor een breed plateau, zodat je voldoende ruimte hebt om woonaccessoires te plaatsen of een comfortabele zitplek te creëren. Neem bijvoorbeeld plaats naast de haard, lees een spannend boek en laat je ondertussen verwarmen door de plezierige temperatuur.

haardenexpert

Benieuwd geworden hoe een houthaard of gashaard in jouw woonruimte staat? Bij Haardenexpert kun je namelijk terecht voor een 3D-ontwerp, zodat je precies voor ogen hebt hoe de plaatsing eruit ziet.

Tot slot ben ik zeer nieuwsgierig naar jouw voorkeur, een houthaard of een gashaard? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen! Je mag natuurlijk ook reageren via Facebook of Twitter.