Verbouwen

Zo kun je jouw huis duurzaam maken!

Geschreven door admin

Een duurzame woning wordt met de dag belangrijker. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij al in een perfect geïsoleerde woning woont, maar vaak valt er nog wel een en ander te verbeteren. In dit blog kom je te weten hoe jij jouw woning duurzaam maakt, op welke manier je verduurzaming kunt financieren en waar je op moet letten als je een duurzame woning wilt kopen. Lees snel verder!

Jouw huis duurzaam maken

Een duurzame woning is niet alleen prettig voor het milieu, het scheelt ook nog eens aanzienlijk in de portemonnee. De stookkosten worden een stuk lager als jij jouw woning goed hebt geïsoleerd. Bovendien wordt jouw huis vaak meer waard door de investering die jij hebt gedaan. Vaak heb je binnen een aantal jaar jouw investering al terugverdiend op de stookkosten en als je ooit jouw woning gaat verkopen zie je er een leuk bedrag voor terug. Isolatie is een belangrijk onderdeel van een woning verduurzamen. Denk hierbij aan dubbel glas en vloer-, muur- en dakisolatie. Naast isolatie kun je overwegen gasloos te wonen  en zonnepanelen te plaatsen.

Mogelijkheden voor woning verduurzamen

Een woning verduurzamen kost nu eenmaal geld, daar is niets aan te veranderen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om verduurzaming te financieren:

  • Eigen geld is de meest eenvoudige manier om de aanpassingen rondom de verduurzaming te financieren. Sommige isolatie is relatief voordelig aan te brengen, zoals spouwmuurisolatie en radiatorfolie. Vloer- en dakisolatie zijn echter iets minder goedkoop en daardoor lang niet altijd met eigen geld te financieren.
  • Als je niet genoeg eigen geld hebt om de woning te verduurzamen, is een duurzaamheidslening een goed alternatief. Hiermee kun je uiteenlopende aanpassingen aan jouw woning doen. Zelfs asbestsanering behoort vaak tot de mogelijkheden. De rente op een duurzaamheidslening is relatief laag. Het nadeel van een duurzaamheidslening is dat verbouwingen die jouw woning niet verduurzamen, zijn uitgesloten van deze vorm van financiering.
  • Een alternatief voor een duurzaamheidslening is een bouwdepot. Het voordeel van een bouwdepot is dat je niet per se gebonden bent aan jouw woning verduurzamen, maar dat je er ook andere verbouwingen van mag financieren. Een bouwdepot maakt onderdeel uit van jouw hypotheek. Je moet dan ook aan voorwaarden voldoen die jouw hypotheekverstrekker stelt. Deze voorwaarden lopen uiteen van een minimaal bedrag in het bouwdepot tot bepaalde verbouwingen die niet voor 100% gefinancierd mogen worden uit het depot.

Een duurzame woning kopen

Heb je niet zoveel zin in jouw woning duurzaam maken? Dan kun je natuurlijk altijd een duurzame woning kopen. Hierbij moet je allereerst letten op het energielabel, maar kijk ook goed naar de isolatie en andere duurzame aanpassingen in de woning. Daarnaast mag je altijd vragen naar de stookkosten van de huidige eigenaar.

Om op en top voorbereid de woningmarkt op te gaan, heeft Libero Aankoop een gratis online aankooptraining ontwikkeld. Die is perfect voor jou als woningzoeker, maar ook als je graag de laatste ontwikkelingen wilt volgen is deze unieke aankooptraining een echte aanrader. Schrijf je snel in, want er zijn slechts 500 plaatsen beschikbaar