Groen wonen

Zo bespaar je zo goed mogelijk op energie in huis

Geschreven door admin

Energie gebruiken in huis kost geld, maar onnodig energie verbruiken kost onnodig geld en dat wil je natuurlijk voorkomen. Er zijn veel manier waarop je energie kunt besparen in huis. Dit is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu.

Huishoudelijke apparaten

Veel apparaten die in huis staan verbruiken ontzettend veel stroom. Kijk daarom bij de aanschaf van elektrische apparaten naar het energielabel. Daarnaast kun je ook nog andere dingen in huis doen waardoor je energie bespaart. Houdt bijvoorbeeld een deksel op de pan tijdens het koken, dat scheelt warmteverlies en resulteert erin dat je eten sneller klaar is.

Apparaten die standby staan verbruiken erg veel energie. Door de apparaten echt uit te zetten kun je tientallen euro’s per jaar besparen. Het kan lastig zijn om steeds een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. In dat geval kun je een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen die de standby stand helemaal uitschakelt.

Kijk ook even goed naar je verlichting, wellicht heb je er echte stroomvreters bij zitten. In vergelijking met ledlampen kost het je bijna 10 keer meer om gloeilampen aan te hebben staan. Je gloeilampen voor led lampen verwisselen bespaart je dus veel geld op je energierekening. Daarnaast gaan led lampen ook nog eens langer mee dan gloeilampen.

Je huis verwarmen

Een alternatieve en duurzame manier op je huis te verwarmen is door gebruik te maken van een warmtepomp. Deze werkt niet op gas, maar op elektriciteit en maakt gebruik van de aanwezige warmte in een bron. Deze bronnen kunnen buitenlucht, water of aardwarmte zijn.

Dit is alleen niet voor iedereen een optie. In dat geval kun je ook kijken naar een goede CV ketel, die niet veel energie verbruikt. Kijk goed naar wat mogelijk is in jouw huis met jouw budget.

Isoleren

Het is fijn als je verwarming goed werkt en het hele huis lekker warm maakt. Maar als deze constant aanslaat en staat te loeien bestaat de kans dat je ergens in je huis veel van de opgewekte warmte weer verliest. In dat geval doe je er verstandig aan om je huis goed te gaan isoleren. Afhankelijk van waar je de warmte verliest kun je je vloer, muren en dak isoleren. Wanneer je enkel glas hebt kun je ook gebruik maken van dubbel glas of zelfs HR++ dubbelglas.

Zonnepanelen

Wat veel mensen tegenwoordig doen is het (laten) plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dankzij zonnepanelen hoef je geen energie van je energieleverancier af te nemen, maar krijg je stroom door de zon! Het stroom dat je te veel opwekt kun je teruggeven aan het net. Wat de beste zonnepanelen zijn voor jou is afhankelijk van meerdere factoren. Daarom kun je hiervoor het beste een kijkje nemen op vergelijkingssites zoals Checko.nl. Zij zijn goed op de hoogte van de laatste producten op de markt en hoe goed deze zijn.