Uncategorized

Zo bescherm je jouw blokhut tegen weersinvloeden

Geschreven door admin

Wil je de levensduur van jouw houten blokhut verlengen? Dan zul je de blokhut moeten beschermen tegen allerlei weersomstandigheden. Als je jouw blokhut hier niet tegen beschermd, dan blijft het hout vrij van narigheid zoals houtrot, vocht en schimmels. Er zijn verschillende manieren om je blokhut te beschermen tegen deze weersinvloeden. Lees verder om erachter te komen hoe je jouw blokhut kunt beschermen.

#1 Sproei-impregnatie

Je kunt jouw blokhut behandelen met een gespoten impregneerbehandeling die zowel voor de binnen- als de buitenkant van het gebouw een grondlaag biedt. Deze grondlaag wordt altijd voorafgaand aan de montage aangebracht. Zodoende hebben alle hoeken en gaten die normaal lastig te bereiken zijn een beschermende cosating. Deze behandeling beschermt je blokhut tegen schimmels, rot, UV-straling en verschillende weersomstandigheden.

#2 Keteldruk-impregnatie

Keteldrukimpregnatie van je blokhut of overkapping heeft wel wat meer voeten in de aarde. Dit wordt gedaan in de fabriek voordat je de blokhut besteld. Bij keteldrukimpregnatie wordt het hout in een grote afgesloten ketel gestopt. Vervolgens wordt er een vloeistof – impregneermiddel – toegevoegd die een schimmelwerend middel en een pesticide bevat. Als de ketel vol is, wordt de druk opgevoerd, waardoor het vocht in het hout wordt geperst.

Deze hout behandelingsmethode creëert een bruine afwerking. Uiteindelijk zal deze kleur uiteindelijk tot grijs vervagen, zodat je deze niet opnieuw hoeft te behandelen of te verven. Deze kleur kun je ook makkelijk overschilderen in de kleur die je graag wilt. Bij keteldrukimpregnatie kan het voorkomen dat er een resterende hoeveelheid zwelling van het hout is. Spleten en scheuren komen wel meer voor bij keteldruk geïmpregneerd hout, maar dit is natuurlijk.

Wanneer behandelen?

Het is altijd aan te raden uw blokhut vóór de montage te behandelen. Op deze manier worden ook de moeilijk bereikbare plekken die je normaal hebt na de montage goed beschermd. Na het impregneren van hout is het ook aanbevolen om het af te dekken met verf of beits. Heb jij jouw blokhut al beschermd?