Groen wonen

Alles over de slimme thermostaat

Geschreven door admin

Slimme thermostaten zijn een nieuwe trend waarmee je onderweg jouw verwarming kunt regelen vanaf je telefoon, tablet of een ander apparaat. Er zijn diverse merken die slimme thermostaten verkopen, zoals Tado en Honeywell. Ze worden aangeprezen als een geweldige manier om geld te besparen, maar ze zijn niet goedkoop. Of ze je geld helpen besparen, hangt af van hoe je het apparaat gebruikt en wat voor soort huis je hebt. Dus wat kunnen ze doen en zijn ze het waard? Om je te helpen, leggen we het één en ander uit.

Wat zijn slimme thermostaten?

De slimme thermostaat is een apparaat dat je verwarmingssysteem verbindt met internet. Door deze verbinding kun je ieder moment de temperatuur wijzigen of zelf je verwarming uitschakelen via je smartphone of ander apparaat.  Je hebt natuurlijk een internetverbinding nodig om deze thermostaten te gebruiken, maar als je dit leest, gaan we ervan uit dat dat wel goed zit. Vergeet niet dat deze verschillen van slimme meters – die de meeste energiebedrijven momenteel aanbieden om gratis te installeren. Bovendien installeer je, anders dan slimme meters, zelf de slimme thermostaat – het maakt dus niet uit welke energieleverancier je energie levert. Ze hebben ook geen invloed op het veranderen van leverancier.

Wat kunnen slimme thermostaten doen?

De coole functie van alle slimme thermostaten is het veranderen van de temperatuur met je telefoon. Of je nu buiten bent, op de bank zit te loungen of aan het uitrusten bent. Andere functies variëren per thermostaat, maar veelvoorkomende functies zijn onder meer bediening in meerdere kamers, warmwaterregeling, ‘geofencing’ om bij te houden wanneer je je huis verlaat en naar binnen gaat, tochtdetectie, veiligheid en vakantiemodi om je leidingen te beschermen wanneer je er niet bent, en feedback op jouw verwarmingspatronen. Niet elk model zal al deze functies hebben, maar de meeste komen voor bij verschillende merken zoals bij de Nest thermostaat.

Kunnen slimme thermostaten je helpen geld te besparen?

Er is geen garantie dat je geld bespaart – het hangt allemaal af van jouw gewoonten:

  • Goed voor je als: je elke dag op verschillende tijdstippen thuiskomt; als je op een dag later thuis bent, kun je de verwarming op afstand uitstellen met slimme thermostaten.
  • Niet zo goed voor je als: je routine is ingesteld (je verlaat het huis elke dag op hetzelfde tijdstip en keert tegelijkertijd terug). Omdat je de meeste thermostaten op specifieke tijden kunt programmeren, zou een traditionele thermostaat voldoende zijn. Evenzo, als je vanuit huis werkt, kun je de verwarming handmatig hoger (of lager / lager) zetten als het koud (of te warm) wordt in de woning.

Als je geen bedieningselementen hebt, is het een goede manier om hitte verspilling tegen te gaan en te zorgen dat je niet in een koud huis thuiskomt.