Verbouwen

Zelf je schuur isoleren

Geschreven door admin

Waarom zou je überhaupt je schuur willen isoleren? Wel, er zijn diverse scenario’s voor te bedenken. Allereerst is de schuur een veelgebruikte opslagruimte. Wanneer je deze ruimte droog en vorstvrij kunt houden, kan dat erg prettig zijn en het nut van de ruimte fors vergroten.

Bedenk dus wel goed wat het doel is van het isoleren. Wil je de boel alleen vorstvrij houden of ook behaaglijk warm kunnen stoken? Of wil je juist akoestisch isoleren?

Akoestisch isoleren

Het akoestisch isoleren van een ruimte is het geluiddicht maken – of althans het trachten daartoe – van de schuur. Dit kan zijn omdat je een muziekruimte wil maken maar de buren niet tot hinder wil zijn. Een andere optie is nog dat je machines in de schuur hebt die veel lawaai maken en dat je daarvan de overlast wil beperken.

Het is zaak om goed te bedenken op welke manieren het geluid naar buiten kan. Vergeet hierbij ook zeker niet de muurankers, ramen en deuren. Ook is het zaak om alle naden en kieren goed dicht te stoppen. Vaak kun je hiermee heel wat geluid tegenhouden, mits de isolatie goed wordt uitgevoerd.

Thermisch isoleren

De meest voorkomende manier van het isoleren van een schuur, is het thermisch isoleren. Door de schuur thermisch te isoleren, kan de warmte beter worden vastgehouden in de schuur. Hierdoor wordt de schuur meer geschikt om te dienen als opslag. Je  kunt dan bijvoorbeeld ook aardappels in de schuur bewaren, zonder dat deze kapot vriezen.

Ook kun je er dan eventueel potplanten in opslaan die in de buitenlucht zouden bevriezen.

De manier van thermische isolatie hangt sterk af van de bouw van de schuur en de constructie daarvan. Zo zijn gestorte betonnen vloeren bijvoorbeeld alleen te isoleren door middel van een extra vloerlaag.