Tuin Zwembad

Je eigen zwemvijver in de tuin

Geschreven door admin

Iets waar veel mensen van lijken te dromen, is het hebben van een eigen zwemvijver. Een zwemvijver kan heerlijk zijn in de zomer, wanneer het lekker weer is om te zwemmen. Ook kan een zwemvijver ideaal in de winter zijn doordat je een privé schaatsbaan creëert.

Zwemvijver of zwembad?

Een zwemvijver is een alternatief voor een zwembad, maar wat is precies het verschil? Een zwembad is puur gericht om in te zwemmen en moet dan ook heel schoon blijven. Via tal van chemicaliën en filters wordt het zwembad schoon gehouden – iets wat een tijdrovende en dure klus kan zijn. Een zwemvijver is daarentegen een natuurlijk zwembad, waarbij de natuur de vijver helder en schoon houdt door middel van een natuurlijk evenwicht. Het grote nadeel is alleen dat een zwemvijver niet of nauwelijks te verwarmen is, terwijl een zwembad wel goed warm is te houden.

Je moet ervan houden

Je moet wel echt van een zwemvijver houden om er prettig gebruik van te kunnen maken. Een zwembad is kraakhelder en – als het goed is – altijd schoon. Een zwemvijver wordt bevolkt door tal van diertjes die in de natuur leven. Ben je daar niet van gediend, maak dan vooral geen zwemvijver maar houd het bij een zwembad.

Weinig onderhoud

Een groot voordeel van een zwemvijver is dat er nauwelijks onderhoud bij komt kijken. Je moet af en toe de dode planten weghalen, maar dat was het dan ook wel. Zeker wanneer het ecosysteem eenmaal stabiel is, heb je weinig werk aan het onderhoud van de vijver. Voor veel mensen is dit dan ook de doorslaggevende reden om voor een zwemvijver en niet voor een zwembad te kiezen. Uiteraard kun je ook voor een zwembad kiezen en het onderhoud uitbesteden.