Verbouwen

Tips voor het financieren van je aanbouw

Geschreven door admin

Soms weet je wel al zeker dat je een aanbouw wil laten bouwen, maar is het nog even lastig om te bedenken hoe je dat precies wil gaan financieren. Misschien heb je wel genoeg spaargeld, maar wil je weten wat – ook zeker fiscaal gezien – de beste optie is. We bespreken kort enkele opties.

Spaargeld

De beste optie is om de aanbouw met spaargeld te financieren als je voldoende geld op de bank hebt. Hiermee verlaag je de belastingdruk (de vermogensrendementsheffing) en hoef je geen rente over een eventuele lening te betalen. Bovendien zijn de kosten voor een tweede of verhoogde hypotheek ook al snel meer dan duizend euro.

Houd er echter wel rekening mee dat je nog wat geld achter de hand houdt voor eventuele onverwachte kosten. Je wasmachine kan ook ineens stoppen tijdens de verbouwing.

Extra of verhoogde hypotheek

Een andere optie is om je huidige hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Je leent hiermee extra geld bij de bank, wat de nodige kosten met zich meebrengt. Wellicht kan het de moeite waard zijn om meteen de volledige hypotheek over te sluiten naar een nieuwe aanbieder; het verhogen van de hypotheek brengt immers ook al kosten met zich mee.

Persoonlijke lening

Een derde optie is nog om een persoonlijke lening af te sluiten. De kosten hiervoor zijn qua rente een stuk hoger, maar de advieskosten een stuk lager. Reken dus goed uit of een persoonlijke lening wel echt goedkoper is dan een verhoogde hypotheek en laat je niet verleiden door lage afsluitkosten. Probeer het hele plaatje door te rekenen om zodoende te weten wat je over de volledige looptijd kwijt zou zijn.