Keuken

Zelf je gasfornuis aansluiten doe je zo

Geschreven door admin

Het gasfornuis. Het is iets wat door miljoenen Nederlanders dagelijks wordt gebruikt, maar toch weet vrijwel niemand hoe je er eigenlijk een moet aansluiten. Je kunt een gasfornuis prima zelf aansluiten, mits je een beetje handig bent. Toch is het goed om niet te lichtzinnig om te gaan met het aansluiten van gasfornuizen.

Let op de gevaren!

Gas is levensgevaarlijk. Wanneer er zelfs maar het geringste gaslek is, kan de boel eenvoudig tot ontploffing gebracht worden. Let daarom heel goed op dat je het aansluiten heel goed doet. Wees ook de periode na het aansluiten extra alert op mogelijke gebreken. Sluit daarom nooit een gasfornuis aan in de week voordat je op vakantie gaat. Mocht er iets niet goed zitten en een gaslek aanwezig zijn, dan kun je het niet ruiken en kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren.

De juiste materialen

Juist omdat de gevaren erg groot kunnen zijn, is het heel belangrijk om over de juiste materialen te beschikken. Het is goed om in te zien dat de risico’s zo hoog zijn en je daarvan bewust te zijn. Probeer die risico’s zo ver als mogelijk in te dammen door dus de juiste materialen te gebruiken. Bezuinig dan ook zeker niet op de materialen of op de gereedschappen. Sluit alles aan volgens de moderne eisen die aan de aansluitingen worden gesteld.

Controleer de aansluiting

Als je het gasfornuis hebt aangesloten, kun je met wat schuimend afwasmiddel en water de koppelingen insmeren en zo checken of er gas weglekt. Wanneer er bellen ontstaan zal er een gaslek aanwezig zijn en is het zaak om zo snel mogelijk de gaskraan af te sluiten en het lek te verhelpen om problemen te voorkomen.