Beplanting

Grondbeginselen

Gaat u uw tuin opnieuw aanleggen of een border aanplanten dan is het verstandig om de basis van mooi bloeiende en groeiende tuinplanten niet te vergeten: gezonde grond.

Water

Tuinplanten hebben water en voedsel nodig net als wij. Regen en voedingsstoffen zijn nodig voor rijke bloei en groei. Planten in pot hebben meer zorg nodig dan planten in de volle grond. De pot is een veel kleiner oppervlak en regenwater kan lang niet altijd de wortels bereiken doordat het blad als een parapluutje de grond afdekt. Geef planten in pot daarom regelmatig water. Is het lang droog, dan kunt u meteen de tuin water geven, bijvoorbeeld met een sproeisysteem of natuurlijk de tuinslang.

Voeding

Tijdens het groeiseizoen, vanaf de lente tot het einde van de zomer, hebben planten kracht nodig om te groeien bloeien. Dit krijgen ze van meststoffen, zoals kunstmest of organische mest. Het voordeel van kunstmest is dat deze snel werken, voor een gazon kan dit bijvoorbeeld handig zijn. Organische meststoffen hebben wat meer tijd nodig om in te trekken, bijvoorbeeld koemestkorrels, die u rond de voet van de plant strooit. Geef meteen meststoffen aan planten in pot, dit kan vloeibare mest zijn dat u in een gieter doet, maar ook korrels of kegels werken prima. Een ideaal moment om te bemesten is vlak voor een regenbui, dan kunnen de werkzame stoffen goed intrekken. Gaat het niet regenen, besproei dan de tuin en de planten in pot.

Gezonde grond

Bemest u regelmatig de grond dan zullen de planten u belonen met rijke bloei. Bij het aanplanten kunt u ze meteen een goede start geven door de grond te verbeteren. Dit kan met bijvoorbeeld Vivimus dat u vermengt met de aarde uit de tuin. Is de tuin leeggehaald of heeft u grote gaten die opgevuld moeten worden, gebruik dan eerst een laag gewone tuinaarde. Voor planten in pot kunt u het beste onderin de pot – waar altijd gaten voor waterafvoer moeten zitten – een laag hydrokorrels aanbrengen en dan de pot tot een paar centimeter van de bovenrand opvullen met potgrond. Hierin zitten meteen meststoffen voor de eerste weken.

grond