Verbouwen

Woning aan verbouwing toe? Kies voor de juiste ramen & deuren

Net een huis gekocht, of is uw woning echt drastisch aan een opknapbeurt toe. Dan kom je voor een aantal lastige keuzes te staan. Sommige keuzes zijn achteraf nog aan te passen, denk aan de kleur verf op de muren etc. Maar er zijn ook keuzes die voor een langere periode vast komen te liggen en niet meer zo gemakkelijk te veranderen zijn. In huis kan je bijvoorbeeld denken aan de plekken waar de stopcontacten komen, indeling van de keuken. Maar ook het materiaal v Woning aan verbouwing toe? Kies voor de juiste ramen & deuren

Van de kozijnen is er één om niet lichtzinnig over te denken. Welk materiaaltype gaat lang mee, welke is onderhoudsvriendelijk en welk type materiaal biedt mij de beste isolatie.

Soorten materiaal

Allemaal vragen om vooraf goed over na te denken. Zeker omdat de keuze voor kozijnen voor een langere periode vast staat. Zelfs over de kleur moet (in sommige gevallen) goed nagedacht worden. Bij woningen en bedrijfspanden zijn er eigenlijk maar drie mogelijkheden om uit te kiezen, namelijk hout, kunststof (PVC) en aluminium. Elk type materiaal heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Wij zetten deze voor u op een rijtje ter ondersteuning van uw keuze.

Houten kozijnen

Met houten kozijnen gaat u voor een veilige keuze. Hout is een natuurproduct waardoor het altijd een unieke uitstraling heeft. Geen houtnerf is namelijk hetzelfde. Daarnaast is hout een goede isolator waardoor het z’n voordelen heeft op de energierekening. Ook kunt u met hout nog van kleur wisselen. Door het kozijn te schuren, is het daarna ‘ready’ om opnieuw te verven. Het nadeel van hout is echter dat het ook veel onderhoud nodig heeft. Verf kan op den duur gaan afbladderen waardoor het hout kwetsbaar wordt. Als er niks aan gedaan wordt kan op den duur houtrot op treden.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden meestal PVC genoemd. In veel nieuwe woningen zie je terug dat er PVC ramen of PVC deuren geplaats worden. Dit komt omdat kunststof heel lang meegaat.

In de PVC profielen proberen fabrikanten vaak een hout profiel na te bootsen. Helaas zie je terug dat de kozijnen uit de fabriek komen. Het voordeel is wel dat kunststof enorm lang meegaat en onderhoudsvriendelijk is. Vuile kozijnen heb je met een simpele veeg van een vochtig doekje schoongemaakt. Ook hebben kunststof een kozijnen erg interessante aanschafprijs. Qua isolatie is het een prima product. Het heeft een iets mindere isolatiewaarde dan hout, maar is nog steeds een zeer geschikte isolator

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn tegenwoordig enorm in trek. Dat komt omdat in veel huishoudens tegenwoordig industriële look terug te vinden is. Daar passen de aluminium kozijnen natuurlijk erg goed bij. Nadeel van aluminium is dat ze enorm prijzig zijn in aanschaf. Ook isoleren ze niet zo goed waardoor ook de stookkosten hoger zullen zijn dan bij hout of pvc.

Net als bij PVC maakt aluminium wel erg makkelijk schoon.