Tuin

Koning winter komt eraan; bescherm je tuin

tuin winter
Geschreven door admin

In de zomer heb je er veel werk aan maar in de winter kan al deze arbeid teniet worden gedaan. Gelukkig is dat eenvoudig te voorkomen!

Zonder voorbereidingen te treffen, zul je na de winter een dorre bende terug vinden die ooit jouw weelderige tuin was. Het kost flink wat tijd en inzet om de schade die de vorst heeft gedaan te herstellen. En omdat voorkomen nou eenmaal beter is dan genezen, gaan we je hieronder uitleggen hoe je dat moet doen!

Strenge selectie aan je borders

We hebben het hier uiteraard niet over immigratie- en douane taferelen maar de borders van je tuin zelf. Kijk eens goed naar de begroeiing hier. Zijn er zo vlak voor de winter planten en takken die deels zijn afgestorven? Snoei ze dan gerust even bij. Hiermee breng je de charme van je tuin weer terug en voorkom je erger. Zolang je nog het een en ander ziet bloeien, laat dat dan rustig z’n gangetje gaan. Hiermee bied je bovendien een kleine voedselvoorraad aan de aanwezige vogels.

Gezond Gras Gaat Gemoedelijk Grauwheid teGemoet

Maar dan is het wel zaak dat je je groene vloer netjes achterlaat voordat de winter de kop opsteekt. Dit betekent dat je het nog één keer goed moet maaien. Zelfs nog een keer wanneer de periode voorafgaand aan de winter heel mild is. Bladeren en takjes kun je overigens maar beter weghalen. Hiermee wordt de groei van het gras bevorderd, zodat je er in de lente volop van kunt genieten.

Snoeien maar!

We weten het, hoor; we leven in Nederland. Niet dat hier nooit sneeuw valt, maar wanneer dat gaat gebeuren is en blijft giswerk. Hoe dan ook raden we je aan om zogenaamde ‘bloedende’ snijwonden aan de takken in je tuin te voorkomen door nog eens flink te gaan snoeien waar nodig.

Weg met water!

Leidingen kunnen kapotvriezen. Daarom is het belangrijk dat je tijdig je buitenkraan dichtdraait. Zorg ook dat accessoires die je voor het besproeien van je tuin gebruikt niet blijven slingeren. Berg die veilig op in je garage, schuur of tuinhuis – uiteraard op een droge plek.

Voedsel voor vogels

Het vinden van eten wordt voor vogels een stuk moeilijker in de winter. Wil je ze graag helpen, zodat ze in de lente weer terugkomen, zodat ze je van insecten en ander ongedierte komen verlossen? Dan kun je noten en vetbollen door de tuin verspreiden. Eventueel plaats je een vogelhuis in je tuin als veilig onderkomen voor onze gevederde vriendjes.