Groen wonen

Welke zonnepanelen passen bij jou?

Geschreven door admin

Zonnepanelen zie je steeds vaker terugkomen op de daken in je omgeving. Het lijkt misschien simpel; zonnepanelen kopen en laten plaatsen en het besparen op je energierekening kan beginnen. Zo simpel is het helaas niet. Zonnepanelengids.com heeft een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen kun je verdelen in drie verschillende types, zijnde:

  1. Monokristallijn zonnepanelen
  2. Polykristallijn zonnepanelen
  3. Dunne film (amorf) zonnepanelen

Tussen deze drie verschillende soorten is een wezenlijk verschil. De kwalitatief beste zonnepanelen zijn monokristallijn zonnepanelen. De panelen zijn in de meeste gevallen donkerblauw of zwart en hebben vergeleken met polykristallijn zonnepanelen betere prestaties en zien er netter uit. Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen, maar de prestaties zijn iets minder. De minst presterende zonnepanelen zijn de dunne film zonnepanelen. Deze kunnen worden gebruikt om jouw huishouden te voorzien van stroom, maar je ziet ze meer terug op andere apparatuur zoals horloges en rekenmachines.

Het is dus voor jezelf belangrijk om voor jezelf de afweging te maken tussen deze verschillende soorten zonnepanelen. Maak voor jezelf de berekening waarbij je uitrekent wat de kortste terugverdientijd is.

Plaatsen van zonnepanelen

Nadat je hebt besloten welk soort paneel het beste gekocht kan worden door jou, is het belangrijk om uit te zoeken wáár je je zonnepanelen wilt plaatsen. De meest voorkomende plaatsen voor zonnepanelen zijn op het dak. Dit kan zowel op schuine daken als op platte daken. Hou er rekening mee dat wanneer je je zonnepanelen op een plat dak wilt installeren dat je ook een onderstel moet laten plaatsen, zodat de juiste hellingshoek kan worden ingesteld en dat de zonnepanelen bestand zullen zijn tegen de zwaarste weersomstandigheden.

De beste plaats om je zonnepanelen te plaatsen is onder een hoek van 36 graden richting het zuiden.

Totale kosten voor zonnepanelen

De totale kosten van zonnepanelen bestaan uit het type zonnepaneel, aantal zonnepanelen en installatiekosten. Het is verstandig om meerdere installateurs te contacteren en ze te vragen om een offerte op te stellen. Zo kun je goedkoopste eruit kiezen en je terugverdientijd verkorten.