Verbouwen

Welke openhaard zal ik kiezen?

Geschreven door admin

Zoals je misschien wel weet zijn er veel soorten haarden. Ze zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren enzovoorts. Maar welke past het beste bij je huis en stijl? In dit artikel wil ik je meenemen door de verschillende soorten haarden en de voordelen hiervan die relevant zijn voor je verbouwing.

De openhaard

De openhaard, een nieuwe vorm van een vuurtje stoken binnen huis zoals onze voorouders vroeger al deden in de koude wintermaanden. Tegenwoordig wordt de openhaard gebruikt als vervanging voor de CV ketel of om een gezellige sfeer te creëren in je huis.

Een openhaard beschikt over dubbele wanden met in het midden een stookruimte.

De stookomstandigheden in de stookruimte worden bepaald door de luchttoevoer, een vuurtje heeft namelijk zuurstof nodig en dit kan hij ontvangen vanuit de kamer zelf of vanuit een externe toevoer van buitenaf. De rook die vrijkomt bij het stoken word via een pijp naar het dak weggeleid.

Verschillende openhaarden

Er zijn verschillende soorten openhaarden. Bij een verbouwing is het handig om goed op te letten op verschillende aspecten die ze kunnen beschikken. Zo zijn er drie soorten die ik met je wil bespreken:

  • Fronthaard
  • Hoekhaard
  • Driezijdige haard

De fronthaard, de meest voorkomende, is de haard met twee dichte zijdes en een achterwand. Deze haard staat vaak tegen een rechte wand en of is ingebouwd in de muur. Deze is vaak maar vanuit één hoek van de kamer te zien.

De hoekhaard, de haard met één dichte zijde en een openzijde en een achterwand. Deze staat vaak in een hoek van de kamer. Hiermee creëer je een aanzicht op de openhaard vanaf twee kanten.

En dan de driezijdige haard, deze heeft geen zij wanden maar alleen een achterwand. Hiermee creëer je een aanzicht die te zien is vanuit alle hoeken van de kamer.

Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende soorten materialen, maten en kan een openhaard voorzien worden van een glazen wanden en schuifdeur.

Een openhaard aanschaffen

Zoals je heb gelezen moet je goed opletten welke eigenschappen je het liefst ziet bij een openhaard. Elke openhaard heeft een andere stijl of geeft een andere sfeer. Plaatst je een openhaard in een kleine ruimte dan is een fronthaard misschien wel een mooie openhaard voor jou. In een kleine ruimte is deze namelijk goed te zien vanuit elke hoek van de kamer. Beschik je over een grote ruimte dan is het handiger of stijlvoller om een driezijdige haard aan te schaffen. Deze is namelijk goed te zien vanuit elke hoek van de kamer.

Laat jezelf goed informeren en vraag offertes aan om zo te vergelijken welke prijs voor u het meest relevant is.