Uncategorized

Carbid kopen

Carbid
Geschreven door admin

Carbid schieten is een populaire vorm van vermaak tijdens Oud en Nieuw. Wellicht heeft u zelf ook wel eens met een flinke knal een deksel of bal weggeschoten. Deze bijzondere traditie is mogelijk dankzij de chemische stof calciumcarbide. Dankzij de bijzondere samenstelling wordt het bovendien voor meer doeleinden gebruikt dan alleen Oud en Nieuw. Hoe werkt calciumcarbide precies, en waarbij kunt u het nog meer toepassen?

Carbid

De explosieve kracht van carbid is te danken aan de chemische stoffen koolstof en calciumoxide. Een andere term voor koolstof is cokes, en calciumoxide staat bekend als brandkalk. Deze twee elementen worden in een elektrische lichtboogoven op elkaar gestapeld en verhit. De temperatuur loopt binnenin op tot wel 2200 graden. Vervolgens ontstaat uit de verbinding tussen cokes en brandkalk calciumcarbide. Deze ontstaat als een kleurloze vaste stof.

Carbid kopen

Carbid komt dus voort uit een chemische verbintenis. Na het ontstaan kunt u de stof meteen kopen in de vorm van bruine of grijze brokken. Met name tijdens Oud en Nieuw neemt de verkoop sterk toe. Maar ook in de rest van het jaar kunt u bij diverse winkels terecht. Tegenwoordig beschikken veel zaken over een webshop. Online kunt u alvast een kijkje nemen wat de winkels te bieden hebben.

Carbid gebruiken

U kunt carbid kopen voor verschillende doeleinden. Het schieten met een deksel of bal spreekt uiteraard voor zich. Omdat deze stof beschikbaar is in losse bruine of grijze brokken is het telkens weer te gebruiken om te schieten. Schrik vooral niet van de harde knal die deze stof veroorzaakt. Daarnaast is carbid ideaal om ongedierte mee te bestrijden. Zo is het een diervriendelijke manier om mollen te bestrijden. De dieren gaan er namelijk niet dood van, maar worden wel op effectieve wijze verjaagd.

Om de mollen te verjagen hoeft u slechts een paar brokjes aan het begin van het gangenstelsel te leggen. Meestal is een hoeveelheid van 250 gram al voldoende. Vervolgens sprenkelt u er een beetje water overheen. De mollen kiezen vervolgens snel het hazepad omdat het acetyleengas afgeeft. Vroeger werd dit gas voornamelijk gebruikt als brandstof om te lassen, maar tegenwoordig is het een ideale manier van ongediertebestrijding. Zo hebben mollen een bijzonder gevoelige neus, waardoor ze een enorme hekel hebben aan deze geur. Ook ratten en muizen zoeken het liever elders wanner ze acetyleengas ruiken.

Goedkoop en effectief

Calciumcarbide wordt dus gebruikt voor zowel ontspanning als ongediertebestrijding. Niet alleen beleeft u er plezier aan tijdens Oud en Nieuw, het heeft nog een praktische functie ook. Bovendien is het ontzettend goedkoop. Voor iets meer dan een tientje bent u er de hele dag zoet mee. Het is dan ook een stuk goedkoper dan vuurwerk, en knalt nog een stuk harder ook.