Verbouwen

Welke onderdelen van een rolluik kunnen aangepast worden?

Rolluiken bestaan uit veel verschillende onderdelen die tot op zekere hoogte aangepast kunnen worden aan uw wensen. Een rolluik doet namelijk veel met het aanzicht van de woning. In dit artikel willen wij u iets meer uitleggen over de verschillende rolluik onderdelen en de mogelijkheden hiervan. U kan kiezen tussen handmatige en elektrische rolluiken de mogelijkheden van beide willen we even aan u uitleggen. De onderdelen van rolluiken zijn namelijk wel verschillend bij handmatige en elektrische rolluiken. Met behulp van dit artikel wordt het misschien makkelijker om een keuze te maken.
Onderdelen van handmatige rolluiken
Het is mogelijk om rolluiken aan te passen aan uw wensen maar in de basis blijven de onderdelen natuurlijk hetzelfde. De volgende onderdelen van rolluiken zijn aanpasbaar:
Omkasting
Dit is de kast die aan de bovenkant van het rolluik bevestigd wordt. Deze is bedoeld om de onderdelen te beschermen en de lamellen op te bergen als het rolluik geopend is. U kan de keuze maken voor een ronde of vierkante omkasting, de geschikte keuze is afhankelijk van de stijl van uw woning. Het binnenwerk van het rolluik is niet aanpasbaar maar dit is natuurlijk ook niet zichtbaar.
Geleiders
De geleiders zorgen ervoor dat het rolluik op een goede manier geopend en gesloten kan worden. De geleiders zijn afhankelijk van de montage van de rolluiken. Het is namelijk mogelijk om deze op de muur of in het kozijn te plaatsen. Het is overigens wel mogelijk om deze geleiders in verschillende kleuren te bestellen
Lamellen
Bij onderdelen van rolluiken horen natuurlijk ook de lamellen. Deze kunnen gemaakt worden van kunststof of aluminium deze lamellen vormen bij elkaar het luik wat voor de ramen bevestigd wordt. Bij handbediende rolluiken is het verstandig om voor kunststof lamellen te kiezen deze zijn namelijk een stuk lichter dan de aluminium rolluiken. De kunststof rolluiken zijn wel minder sterk en hebben minder voordelen, aluminium lamellen zorgen namelijk voor:
Warmteisolatie
Geluidsisolatie
Privicy
Energiebesparing
Zonnewering
De aluminium lamellen worden gevuld met isolatiematerialen waardoor ze extra stevig zijn en een isolerende werking hebben. Misschien is het aanschaffen van aluminium rolluik onderdelen iets duurder maar deze investering kan wel terugverdiend worden op de gasrekening. De rolluiken zorgen er namelijk voor dat de warmte vanuit uw woning niet verloren kan gaan bij de koude ramen. De lamellen zijn net als de geleiders in verschillende kleuren te bestellen, zo kunnen ze altijd aangepast worden aan de rest van de buitengevel.
Elektrische rolluiken
Een elektrisch rolluik heeft dezelfde onderdelen als een handmatig rolluik alleen het binnenwerk is anders. Wanneer u een keuze maakt voor aluminium rolluiken is het een aanrader om ook voor de elektrische bediening te kiezen, aluminium rolluiken kunnen bij een groot raam redelijk zwaar worden. Bij elektrische rolluiken kan er wel gekozen worden voor verschillende besturingen. Een schakelaar wordt aan de binnenkant van het kozijn geplaats waardoor u deze nooit kwijt kan raken. U kan ook kiezen voor een afstandsbediening hiermee is het mogelijk om meerdere rolluiken tegelijk te besturen.