Verbouwen

Betonijzer; de fabels en feiten

Geschreven door admin

Beton is stevig materiaal waarmee mooie, grote dingen mee gebouwd kunnen worden, zoals huizen en flats. Vrijwel de meeste woningen zijn gemaakt van beton, omdat het niet snel slijt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen een huis van hout te bouwen, maar je doet er verstandiger aan om hier beton voor te gebruiken.  Het is stevig, betrouwbaar en lang houdbaar. Maar beton kan niet bestaan zonder betonijzer. Er wordt veel gezegd over betonijzer. In dit artikel lees je meerdere feiten en fabels.

Fabel: Betonijzer is nodig omdat beton anders geen drukkrachten kan opnemen

Feit: Beton kan vanuit zichzelf wel drukkrachten opnemen, maar het heeft het staal nodig om de trekkrachten goed op te kunnen nemen. Wat hiermee wordt bedoeld is het volgende. Beton zonder betonijzer is vanuit zichzelf op zich erg stevig, maar wanneer er aan het beton wordt getrokken is de constructie sterker wanneer er staal in verwerkt zit. Het is dus een fabel dat betonijzer nodig is omdat beton anders geen drukkrachten op kan nemen.

Fabel: Gewapend beton bevat altijd betonijzer

Feit: In de meeste gevallen zal staal, ook wel ‘betonijzer’, ‘bouwstaal’ of ‘wapeningsstaal’ genoemd, worden gebruikt. Maar er zijn daarnaast ook andere vormen van wapening. Deze andere vormen zijn bijvoorbeeld bamboe, glasvezel, kippengaas of textiel. Het is dus een fabel dat gewapend beton altijd betonijzer bevat.

Fabel: Betonijzer zit altijd in de vorm van staven in het beton

Feit: Wanneer het over betonijzer gaat, zie je het al snel voor je in de vorm van staven. Toch is dit niet de enige vorm waarin het wordt gegoten. Behalve stalen staven, wordt betonijzer ook als wapening toegepast in de vorm van kabels of netten. Ook is het mogelijk betonijzer te knippen en te buigen.

Fabel: Vanwege de gaten tussen het staal heeft betonijzer geen invloed op WiFi signaal

Feit: Gewapende binnenmuren en betonnen vloeren hebben invloed op het WiFi-signaal: zij zullen het WiFi-signaal verzwakken. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen. Dit doe je door meerdere WiFi-antennes te plaatsen op slimme plaatsen in het gebouw, zolang de antennes maar niet door betonnen vloeren hoeven.

Fabel: In een muur met betonijzer kun je beter niet boren

Feit: Boren in een muur met betonijzer hoeft geen probleem te zijn. Wel is het handig om voor het boren met een detectieapparaat te checken waar het wapeningsijzer precies zit, zodat je dat niet raakt. Het is sowieso handig om leidingen in de muur te omzeilen met boren. Je wilt niet per ongeluk schade aan de leidingen aanrichten.

Hopelijk geeft dit rijtje feiten en fabels meer duidelijkheid over wat betonijzer precies is en wat het doet. Heb jij nog feiten en fabels over betonijzer? We horen ze graag!