Verbouwen

Wat zijn dé voordelen van luchtdicht bouwen

Geschreven door admin

Luchtdicht bouwen is sinds enkele jaren een vereiste voor alle nieuwbouwwoningen in Nederland. De manier van bouwen is noodzakelijk om de wettelijk vastgestelde EPC-norm van 0,4 te bereiken. EPC staat voor energieprestatiecoëfficiënt. Simpel gezegd is de norm een indicatie voor hoe energiezuinig een woning is. Dat is natuurlijk een eigenschap die nooit verkeerd is voor een woning en het kan bereikt worden door onder andere luchtdicht te bouwen. Alle kieren, naden en andere kleine openingen van een woning worden hierbij gedicht om te voorkomen dat er geen lucht van buiten naar binnen kan komen als we deze niet zelf controleren. Hieronder vermelden we wat de voordelen van luchtdicht bouwen zijn.

Besparing energie

Een logisch gevolg van luchtdicht bouwen is het besparen van energie. In Nederland wordt een groot deel van de energie verbruikt voor het opwarmen van de woning. Als je in staat bent om de opgewekte warmte zo goed mogelijk in huis vast te houden, dan heb je minder energie nodig om de woning aangenaam warm te houden. Een voordeel van luchtdicht bouwen is dan ook een lagere energierekening.

Voldoen aan EPC-norm

Een ander voordeel van luchtdicht bouwen is dat het je in staat stelt om aan de EPC-norm te voldoen. Vanaf 1 januari 2015 moeten nieuwbouwprojecten wettelijk aan een EPC-norm van 0,4 voldoen om een vergunning te krijgen om de bouw te starten. Luchtdicht bouwen is een uitstekende manier om aan de energieprestatiecoëfficiënt eisen te voldoen.

Geluidsisolatie

Waar je misschien nog niet over nagedacht had als een voordeel van luchtdicht bouwen, is dat je met het controleren van de luchtstromen ook meteen zorgt voor geluidsisolatie in de woning. Indien je in een drukke stad woont of een andere omgeving waar het buiten weleens luidruchtig kan worden, dan is geluidsisolatie een groot voordeel. Het is dan namelijk heerlijk stil in je woning.