Aanleg Verbouwen

Zelf elektra aanleggen in je tuin

Geschreven door admin

De beschikking hebben over elektriciteit zorgt voor meer comfort en een mooier uiterlijk van je tuin. Je kunt bijvoorbeeld een radio of televisie in het stopcontact van je tuinhuisje pluggen of sfeerverlichting verspreid over de tuin plaatsen. De elektriciteitsvoorziening in de meeste tuinen is echter niet bestaand of niet voldoende. Om meer comfort en een mooier uiterlijk te realiseren is het aanleggen van elektra dan ook noodzakelijk. Je kunt deze taak uitbesteden aan een elektricien, maar als je een beetje handig bent dan is zelf elektra aanleggen in je tuin ook prima mogelijk.

Elektriciteitsdraden vanuit huis doortrekken

Het aanleggen van elektra in je tuin realiseer je door elektriciteitsdraden vanuit het huis door te trekken. De taak is het makkelijkste wanneer je ergens buiten de woning al een stroomaansluiting hebt zitten. Je kunt dan vanaf dit punt een koppeling maken met het bestaande elektriciteitsnet van de woning en draden trekken naar de plekken in de tuin waar je de beschikking over elektra wilt hebben. Aan de uiteindes van de elektriciteitsdraden plaats je uiteraard een stopcontact. Apparaten rechtstreeks op het stroomnet aansluiten is ook een optie. Installeer dan wel ergens een schakelaar waarmee je de stroomtoevoer kunt afsluiten. Indien je elektriciteitsbehoefte erg groot is, dan moet overwogen worden om een extra groep speciaal voor de tuin aan te leggen.

Bescherming tegen weersomstandigheden

Als je al enkele ervaring hebt met het aanleggen van elektra, dan kan je dit in de tuin ook prima zelf doen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat speciale elektriciteitsdraden, schakelaars en stopcontacten gebruikt moeten worden met een bescherming tegen de weersomstandigheden. Vooral de blootstelling aan vocht is uiteraard iets waar elektra tegen beschermd moet worden. De elektriciteitsdraden moeten daarom door pvc-buizen in de grond lopen en stopcontacten en schakelaars moeten een extra plastic kap hebben waardoor regenwater niet tot bij de essentiële onderdelen kan komen.