Groen wonen Interieur Verbouwen

Waarom is ventileren belangrijk voor je huis?

Geschreven door admin

Ventilatie van je huis. Het is een onderwerp waar we niet meteen als eerste aan denken wanneer we een aan- of uitbouw willen maken. Toch is ventileren voor je huis wel enorm belangrijk. Of er genoeg schone lucht je woning binnenkomt en oude lucht genoeg wordt afgevoerd, heeft invloed op zeer veel belangrijke aspecten van het wonen. Zonder goede ventilatie krijg je in huis last van schimmels, worden bouwmaterialen aangetast, is de woning niet energiezuinig en ervaar je negatieve gevolgen voor je gezondheid. Allemaal redenen waarom ventileren zo belangrijk voor je huis is.

Luchtvochtigheid controleren

Een belangrijke reden om te zorgen voor goede ventilatie is het controleren van de luchtvochtigheid in huis. Als er niet voldoende verse lucht een woning binnenkomt dan zal de luchtvochtigheid stijgen en dit heeft verschillende negatieve gevolgen. Zo zullen bijvoorbeeld schimmels de kans krijgen om te groeien en worden materialen zoals hout door het vocht aangetast.

Energiezuinig huis verwarmen

Simpelweg zorgen dat verse lucht binnen kan komen en oude lucht de woning kan verlaten is niet de juiste manier om een huis te ventileren. Er moet sprake zijn van een gecontroleerde ventilatie. Je wilt niet dat warme lucht in de winter ongecontroleerd het huis verlaat. Dit gaat namelijk ten koste van de energiezuinigheid waarmee je het huis kunt verwarmen.

Gezond wonen met frisse lucht

De meest voorname reden waarom ventileren belangrijk is voor je huis, is dat je hiermee zorgt dat je gezond kunt wonen. Zonder frisse lucht in huis zal je last krijgen van allerlei gezondheidsklachten. Je luchtwegen zullen bijvoorbeeld geïrriteerd raken, de ongezonde lucht kan allergische reacties veroorzaken en je krijgt vaker last van hoofdpijn.

Denk bij een bouwproject aan je huis altijd goed na over ventileren. Zowel natuurlijke als mechanische ventilatie moeten ervoor zorgen dat oude lucht de woning kan verlaten en verse lucht kan binnenkomen.