Aanleg

Wat is VCA basis en voor wie is het bedoeld?

Geschreven door Victor

De letters VCA in VCA basis staan voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en staat ook wel bekend onder B-VCA. De VCA basis is vooral gericht op het bewust worden van het veilig en gezond werken en te weten hoe je dit op de juiste manier kan doen. Je leert op basis van een lijst met punten en werkmethodes om veiliger en gezonder te werken. De VCA basis is bedoeld voor medewerkers die in een risicovolle omgeving werken zoals de bouw of elektrotechniek. Voor medewerkers van wie de taken uitvoerend van aard zijn en die geen leidinggevende positie hebben. Tijdens de VCA basis leer je onder andere om onveilige situaties te herkennen en hierdoor arbeidsongevallen te voorkomen. Daarnaast maakt de Arbowet- en regelgeving onderdeel uit van het diploma. Steeds meer werkgevers en opdrachtgevers die met ZZP-ers werken zien het belang in van een VCA diploma. Hierdoor wordt het voor mensen die werkzaam zijn in een risicovol beroep steeds belangrijker om dit diploma te behalen.

Inhoud van de cursus VCA basis 

Tijdens de VCA basis zijn het herkennen van onveilige situaties en het treffen van maatregelen om ongevallen te voorkomen belangrijke onderwerpen. Hiervoor moet je weten hoe je om moet gaan met gevaarlijke stoffen, maar ook hoe te handelen bij een brand of explosie komen aan bod. Daarnaast maken veilig werken, persoonlijke beschermingsmiddelen en preventie een belangrijk deel uit van de cursus. Om de cursus te kunnen volgen heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Aangezien de cursus een MBO niveau heeft is de cursus voor de meeste mensen goed te volgen. Het is mogelijk je in te schrijven voor een dagcursus en aansluitend het examen af te leggen. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor een opleidingsinstituut dat erkend is om VCA cursussen te geven, zoals In1keerVCA. Dan weet je zeker dat de docenten goed zijn opgeleid en de lesstof aan de eisen voldoet. Maar uiteraard is zelf leren via internet of uit een lesboek ook mogelijk.

 

Het VCA basis examen

Het VCA examen bestaat uit 40 vragen. Dit kunnen zowel multiple-choice als open vragen zijn. Het examen wordt afgenomen door een VCA erkend examenbureau. Verspreid door Nederland zijn er 49 verschillende examenlocaties. Mocht je examen willen doen in een andere taal dan Nederlands, dan is dat mogelijk. Zo behoren Engels, Frans en Duits tot de mogelijkheden, maar ook modern Arabisch, Pools, Roemeens en nog verschillende andere talen zijn een optie. Het examen in het Nederlands kost €67,50, maar er worden ook cursusdagen inclusief examen aangeboden voor €99. In totaal kunnen tijdens het examen 4.000 punten worden behaald. Je bent geslaagd als je minimaal 2.580 punten hebt behaald. Dit komt neer op 28 van de 40 vragen goed. Indien je voor je VCA diploma bent geslaagd ontvang je hier een pasje voor. Dit pasje heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Na 10 jaar zal je dus weer opnieuw het VCA basis examen moeten afleggen. Het slagingspercentage bij in1keerVCA.nl is zo hoog, dat een herexamen bij niet slagen, gratis is!