Schilder

Schilderwerk binnen opknappen

Geschreven door Victor

Als het weer slechter wordt, verschuift het schilderwerk van buiten naar binnen. Het najaar is dan ook een ideaal moment om achterstallig schilderwerk binnenshuis aan te pakken. Zeker nu het coronavirus ons verplicht om veelal thuis te blijven, rest er niets anders dan de schilderspullen erbij te pakken voor een grote opknapbeurt. In dit blog vertellen we je graag op welke punten je zoal moet letten en geven we je praktische tips. Want schilderwerk binnen kun je in veel gevallen prima zelf oppakken. 

Muren opknappen

Het schilderen van een binnenmuur is een vrij arbeidsintensieve klus. Uiteraard naargelang de omvang van je wanden binnen. Doorgaans ben je er zeker een dag of twee mee bezig. Trek er dan ook ruim de tijd voor uit. Ga je je binnenmuren schilderen, zorg er dan voor dat de muren goed schoon zijn. Werk puntjes of beschadigingen eventueel weg met vulmiddel. We adviseren om minimaal twee lagen verf aan te brengen voor de beste dekking. Vergeet niet om je plinten, kozijnen en stopcontacten te beschermen met schilderstape. 

Verftips: voor het schilderen van binnenmuren adviseren we Trimetal Magnatex Mat Clean SF. Dé ideale verf voor binnenmuren met een professioneel resultaat. 

Deuren, kozijnen, plinten en meer

Ga je met je deuren, kozijnen of plinten aan de slag? Dan is een nauwkeurig oog en goede voorbereiding noodzakelijk. Met name houten kozijnen of deuren dien je van tevoren eerst goed op te schuren en vetvrij te maken, zodat de lak beter hecht. Ook krijg je zo een beter, strakker resultaat. Bepaal voor jezelf ook de glansgraad. Wil je een luxere afwerking met hoogglans lak of wordt het toch de strakke afwerking met zijdeglans? Met lak is veel mogelijk. 

Verftips: wil je houten of ijzeren details binnen aanpakken? Dan adviseren we Trimetal Permacryl PU Adelmat . Een ideale lak om plinten, kozijnen en ander hout mee te schilderen. 

Temperatuur
Wanneer je tijdens het najaar binnen aan de slag gaat, is het goed om een constante temperatuur tussen de 10 of 20 graden Celsius aan te houden. Wordt het te warm of te koud, dan kan dit invloed hebben op het schilderwerk. Kijk, zeker in de vochtige herfst- of winterdagen, uit voor een te hoge luchtvochtigheid in de woning. Houd bij voorkeur ramen en deuren daarom ook zoveel mogelijk gesloten. Is je schilderwerk goed opgedroogd? Laat dan je woning goed ventileren. 

Schilderwerk zelf opknappen lastig? Welnee!
Schilderwerk binnen opknappen is niet lastig. Zoals we hierboven al schreven, is het wel belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding en inschatting maakt van je project. Kun je wat extra hulp of tips gebruiken? Schroom dan zeker niet om een professional in te schakelen. Tegenwoordig vind je bij de meeste online verfwinkels ook veel informatie en tips voor het opknappen van schilderwerk met verf of lakverf.