Aanleg

Wat is pfte kunststof en waar wordt het voor gebruikt?

Geschreven door admin

Er zijn een hoop verschillende soorten plastics en kunststoffen. PFTE, dat ook bekend staat als Teflon, is een van de meest gebruikte ‘high performance’-kunststoffen die er bestaan. Dat label wordt gegeven aan kunststoffen die beschikken over bijzondere chemische bestendigheid, en die bestand zijn tegen uiteenlopende temperaturen.

Dat klinkt alvast veelbelovend. En PFTE is ook een prachtig materiaal, dat op veel verschillende plekken kan worden ingezet. Wat is PFTE precies, en waar wordt het allemaal voor gebruikt?

PFTE: een high performance-kunststof

Verschillende kunststoffen worden in verschillende situaties ingezet. Daarbij valt de keuze vaak op PFTE. Polytetrafluoroethylene, zoals deze stof voluit heet, heeft namelijk een aantal eigenschappen die bij kritische toepassingen van groot belang zijn. Hoge temperaturen, chemische resistentie en lage wrijving karakteriseren deze stof.

Anders dan veel andere kunststoffen kan PFTE niet gemakkelijk worden gesmolten. Dat is een voordeel in gebruik, maar kan ook een nadeel zijn, vooral bij het produceren. Het is bijvoorbeeld niet te gebruiken bij spuitgieten of blaasgieten. Het vormen van PFTE is wat iets meer arbeidsintensief en specialistisch. Desalniettemin blijft het een aantrekkelijke keuze voor een groot aantal processen en industrieën.

Waar wordt PFTE gebruikt?

Pfte materiaal is chemisch inert, niet brandbaar, en erg slijtagevast. Als Teflon is het vooral bekend als antiaanbaklaag in pannen: vanwege de speciale eigenschappen is PFTE daar bij uitstek geschikt voor. Als bedrijf wil je over het algemeen zo milieubewust mogelijk werken. Een keuze voor de juiste materialen voor producten van kunststof is daar ook onderdeel van.

Maar ook in meer industriële toepassingen zie je het materiaal vaak terug. Vooral in de medische industrie, de lucht- en ruimtevaart, en de verpakkings- en voedingsindustrie wordt het vanwege die eigenschappen veel ingezet. Dat kan van groot tot klein gaan: PFTE wordt geleverd in platen, maar ook in glijlagers, vanwege de lage wrijving. Computermuizen zijn vaak van teflon, maar ook hitteschilden in de bemande ruimtevaart worden van dit materiaal gemaakt.

Die diversiteit maakt PFTE of teflon geschikt voor vrijwel iedere industrie, en voor heel veel verschillende toepassingen. Het materiaal kan goed tegen weersinvloeden, kan bij vrijwel alle temperaturen onder de 400 graden Celcius gebruikt worden, en kan nauwelijks vlamvatten. Veilig is dan ook een kernwoord.

Maak gebruik van PFTE

PFTE of teflon is een wonderbaarlijke kunststof, die in iedere industrie weer voor een ander doeleinde wordt ingezet. De speciale eigenschappen en het slijtagevrije element maken het erg gewild.