Tuin

De belangrijkste aandachtspunten bij de aanleg van je voortuin

De meeste aandacht gaat vaak uit naar de achtertuin. Negen van de tien keer breng je daar immers de meeste tijd door. Maar de voortuin is erg bepalend voor het aangezicht van jouw huis. Daarom zeker een plek die je niet mag vergeten. Houd deze aandachtspunten in je achterhoofd als je de voortuin gaat aanleggen.

 

Voordat je start met de aanleg, denk eerst goed na wat je er eigenlijk wilt gaan doen. Stel jezelf een paar slimme vragen. Bijvoorbeeld of je in jouw voortuin juist de ochtend- of avondzon? En hoe lang staat de zon daadwerkelijk op die plek van jouw huis? Vind je het zelf lastig om te bedenken wat de mogelijkheden zijn voor jouw voortuin? Dan kun je een tuinarchitect in de arm nemen. Hij of zij komt namelijk met ideeën waar je zelf misschien nooit aan zou denken.

Auto parkeren

Wil jij graag jouw auto voor het huis en in jouw voortuin parkeren? Veel mensen vinden het fijn om de auto dichtbij huis te hebben. Daarom is een parkeerplek aan huis geliefd. Als je hiervoor kiest, zorg er dan wel voor dat er genoeg ruimte is. Je wilt natuurlijk niet dat het elke dag spannend is of je het huis niet raakt. Zorg daarnaast voor de juiste tegels, zand en legverband. Dan voorkom je dat de ondergrond stuk gaat. Je kunt er nog voor kiezen om een mooi dak erboven te bouwen.

In de voortuin zitten

Terugkomend op de zon: ben jij van plan om dat eerste of juist laatste bakje koffie in de voortuin te doen in het zonnetje? Dan is het fijn om er een mooi zitje te maken waar je nog even een drankje kunt doen. Maak bijvoorbeeld een zitje van steigerhouten tuinmeubelen. De volgende vraag die je jezelf moet stellen: vind je het prima als mensen je kunnen zien? Als je dat niet zo fijn vindt en graag meer privacy zoekt, dan kun voor meer beschutting zorgen. Zet bijvoorbeeld een hogere buxushaag neer of een paar kleine boompjes. Zo zit je net wat minder in het zicht.

Makkelijke tuin

Wil je een gemakkelijke tuin of vind je het fijn om met jouw handen in de aarde te zitten? Bedenk van te voren of jouw tuin dus wel of niet onderhoudsarm is. Als je er niet te veel werk aan wilt hebben, leg dan vooral tegels neer. Dat scheelt een hoop onkruid wieden. Vind jij het niet erg om ‘s avonds even te sproeien en de planten te checken? Dan kun je kiezen voor gedeelten met meer beplanting. Kijk daarbij nogmaals goed naar de stand van de zon, want niet alle planten hebben dezelfde behoefte aan zonlicht. Hiervoor kun je ook een hovenier in de arm nemen; die kan jou precies vertellen welke bloemen en planten het beste passen bij jouw wensen.