Aanleg Tuin

Alles over het aanleggen van een vijver

vissen in vijver
Geschreven door admin

 

Heb jij ruimte over in de tuin of op het terras en zit jij eraan te denken om daar een vijver in te plaatsen? Dan heb jij een prachtig project voor de boegen deze zomer! Het aanleggen van een vijver vergt wel het wel hebben van de juiste informatie, want een lek in je vijver wil je natuurlijk niet. In dit artikel geven wij jou informatie over het aanleggen van een vijver en welke vijverbenodigdheden jij nodig hebt, voor een goed functionerende vijver. Ben jij benieuwd naar meer informatie? Lees dan snel verder!

 

Het aanleggen van de vijver

Wanneer jij een vijver wilt plaatsen, zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om dit van te voren goed in kaart te brengen, want het kan goed voorkomen dat jij eerst de tuin moet onderhouden, voordat je er überhaupt een vijver in kunt plaatsen. De punten waar jij rekening mee moet houden, zijn als volgt:

  1. Vraag jezelf af of je een vijver in de grond wilt hebben of een vijver als opbouw. Deze vijver begint vanaf de grond en is vaak in de vorm van een rechthoek of cirkel.
  2. Controleer of geen planten, bloemen of bomen te dicht bij de plaats van de vijver staan. Deze zullen eventueel weggehaald moeten worden of de vijver zal op een andere plek moeten staan.
  3. Houd rekening met de afwerking van de vijver. Er is voldoende ruimte nodig, om de afwerking te realiseren.
  4. Controleer of er een stroompunt in de buurt van de vijver is. Anders moet dit aangelegd worden of moet de vijver een andere plaats krijgen.

 

Het is dus vooral belangrijk dat de vijver op een lege plaats terecht komt, waar nog genoeg ruimte omheen is. Wanneer de directe omgeving van de vijver is goedgekeurd, kun je beginnen aan de voorbereidingen van het graven en aanleggen. 

 

Het graven van de vijver

Het beste moment om te beginnen met graven, is wanneer het grondwater het laagst is. Met een hoog niveau grondwater, maak je de klus voor jezelf groter want dat water moet afgevoerd worden. Naast het grondwater, is het van belang om rekening te houden met de grond die je opgraaft en verplaatst moet worden. Gemiddeld gezien, brengt een vijver van 1000 liter inhoud, een grond met zich mee van 1400 liter.

 

De vijverbenodigheden

Een vijver moet voorzien zijn van een aantal vijverbenodigdheden, wil je dat de vijver optimaal functioneert en niet stuk gaat. De meeste vijvers in Nederland worden gemaakt van vijverfolie. Deze vijverfolie wordt op de bodem van de vijver geplaatst. Dit weerhoudt ervoor dat het water niet in de grond wegtrekt. 

 

Daarbij kan geen enkele vijver goed functioneren, zonder een vijverpomp. Er zijn vijverpompen in verschillende capaciteiten te bestellen. De kracht van de vijverpomp is cruciaal voor de goede schoonmaak van het vijverwater. Bedenk dus van tevoren wat de vijverpomp allemaal moet uitvoeren en hoe snel deze dat moet doen.

 

Tot slot, kan geen enkele vijverpomp werken zonder vijverfilter. Een vijverfilter is een duurzaam filter, dat de vijver op een onderhoudsvriendelijke manier reinigt. Het vijverfilter is een essentieel, voor het hebben van glashelder water.