Interieur

Wat is gips

Gips of ook wel krijt genoemd, is een mineraal dat verkregen kan worden op verschillende manieren waarvan de belangrijkste gewonnen wordt uit de natuur rond Parijs. Dit wordt ook wel natuurgips genoemd. Daarnaast bestaat er ook nog Fosfo-gips, dit gips is een restproduct bij de productie van fosfaten. Als laatste kent men Sulfo-gips, dit gips is ontstaan bij het hergebruikproces van de elektriciteitscentrales die door middel van steenkool aangedreven worden. Gips wordt voornamelijk gebruikt in de bouw en geneeskunde waarin het voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. De bekendste doeleinde is het genezen van een gebroken ledemaat.

Voordelen en nadelen van gips

Het voordeel van gips is dat het een goedkoop materiaal is dat eenvoudig te verwerken is. Daarnaast is het erg milieuvriendelijk omdat het een natuurlijk product is dat geen tot weinig verwerking nodig heeft. Ook is het gemakkelijk te bewerken wanneer dit nodig is en is product stoot- en watervast. En andere voorbeeld is het materiaal ideaal geschikt is als plafond. De gipsplafonds zijn dan ook een opkomende rage. Het nadeel van gips is dat wanneer dit gebruikt wordt in de bouw, het transporteren hiervan lastig kan zijn wanneer de gipsplaten vooraf al gemaakt en groot zijn. Ook kan het tijdens de montage gaan irriteren aan de huid doordat je het moet isoleren met glaswol als steenwol. Qua verwerking en productie van het product kent het weinig nadelen is het erg milieuvriendelijk.

Gips in de bouw

Gips wordt erg veel gebruikt in de afbouw, het wordt gebruikt als gipsplaten, blokken en pleister. Een gipswand is meestal een vaste binnenwand die om een stalenbehuizing heen zitten. Het voordeel van deze wanden zijn dat ze een hoge geluidsisolatie bevatten en erg brandwerend zijn. Ze zijn erg gemakkelijk om te monteren en hebben meestal een strakke afwerking. Daarnaast kunnen de wanden zowel binnen als buiten geplaatst worden en zit je niet vast aan een vaste vorm.