Interieur

Een houten kerstboom maken

Geschreven door admin

Wil je je woonkamer sfeervol inrichten voor kerst, maar dan een keer zonder echte kerstboom? Of wil je de kerst deze keer duurzaam aanpakken, dan past er ook geen kerstboom meer in maar moet je een vervanging zoeken. Dat is best wel gemakkelijk te doen met een houten kerstboom. En je hoeft helemaal geen professionele klusjesman te zijn om een houten kerstboom in elkaar te knutselen. Er zijn verschillende soorten en manieren om een houten boom te maken.

 

Een houten draai kerstboom van plankjes

 

Koop een lange plank van vurenhout het liefst al geschaafd. Zaag daar plankjes van, van 80, 70, 60, 50, 40, 30 en 20 centimeter en van elk van deze afmeting drie of vier plankjes. Koop een vurenplank van ruw hout en zaag daar blokjes van, van zo’n 10-15 centimeter. Deze tussenblokjes komen tussen de planken die als tak fungeren. Haal ook een dikke plank van ongeveer 1 meter en zaag deze doormidden tot twee planken van 50 centimeter. Zaag in het midden van beide planken een uitsparing, zodat de planken kruislings in elkaar vallen. Nu heb je de voet al klaar. Boor met schroefjes eventueel nog vast. Boor nu in alle planken en blokjes in het midden een gat, ook in de voet. Plaats hier een bezemsteel in. Als je boom kleiner is, kan je de bezemsteel inkorten. Nu kan je alle plankjes gaan stapelen. Begin met de langste planken en eindig met de kleinste planken. Er tussenin plaats je dan een blokje. Zo het je een leuke houten boom gebouwd. Nu kan je op de planken versieringen zetten en zelfs waxinelichtjes of kaarsjes.

 

Een kerstboom van droge taken

 

Verzamel droge takken en leg ze in een kerstboomvorm naast elkaar, met de langste takken onderaan en de kleinste boven. Eventueel kan je de taken zagen. Neem een touw en bind deze aan beide uiteinden van een tak met een knoop. Dit verbind je dan met de onderliggende tak enz. enz. Als je onderaan geëindigd bent met touw verbinden is je houten kerstboom klaar en kan je hem ophangen.