Uitbreidingen

Wat is een dakopbouw

Geschreven door admin

Een dakopbouw laten plaatsen is een vergroting van de woning. Hij wordt geplaatst op een plat dak en wordt gebruikt voor het creëren van meer woonruimte. Hierin verschilt de opbouw met bijvoorbeeld een dakkapel. Er wordt wel een extra verdieping gecreëerd.

Hoe wordt een dakopbouw geplaatst

Hoe ziet het proces bij een aanbouw eruit? Voordat de extra verdieping op het huis kan worden geplaatst moet er rekening worden gehouden met wat belangrijke zaken. Zo moet er met een architect worden gekeken welk gewicht de dakopbouw kan hebben zodat de constructie eronder veilig blijft. Dit moet allemaal in de constructieberekening worden meegenomen.

Verschillende soorten dakopbouw

Er zijn twee mogelijke manieren op de dakopbouw te plaatsen. Zo kan de opbouw ter plekke in elkaar worden gezet, of hij wordt al in de fabriek in zijn geheel op maat gemaakt. Deze zogeheten prefab variant wordt het meest gebruikt, omdat deze het snelst is geplaatst. Het nadeel van deze variant is dat het vaak best veel geld kost. Dit komt omdat de opbouw maatwerk is en ieder huis net wat andere wensen en afmetingen heeft. Hierdoor kan een fabriek niet tien dezelfde modellen maken en deze op elk huis plaatsen.

Verschil tussen een dakopbouw en een dakkapel

Het grootste verschil tussen de twee is het soort dak waarop ze geplaatst worden. Zo wordt de opbouw op een plat dak geplaatst, maar wordt de dakkapel op een schuin dak geplaatst. Een ander groot verschil is dat de dakkapel de bestaande ruimte vergroot terwijl een opbouw een geheel nieuwe verdieping creëert.

Verschil tussen een dakopbouw en een nokverhoging

Zoals de naam al zegt wordt een nokverhoging gebruikt om de nok van een dak te verhogen. Het huis moet dus een schuin dak hebben. Hier zit dus ook het verschil tussen een nokverhoging en een dakopbouw, de opbouw wordt gebruikt bij een platdak terwijl de nokverhoging wordt gebruikt bij een nok. Beide zorgen wel dat er een extra verdieping ontstaat.

Voordelen dakopbouw

Het grootste voordeel van een dakopbouw is de extra ruimte. Vaak ontstaat er niet één maar meerdere kamers. Ook is het mogelijk om hierdoor een dakterras of balkon te plaatsen. Net als met een dakkapel, stijgt de waarde van de woning wanneer je een dakopbouw plaatst. Veel mensen zien dit als extra voordeel, buiten het voordeel wat zij zelf uit de extra ruimte halen. De  ruimte die gecreëerd wordt, wordt vaak gebruikt als slaapkamer, kantoor of zolder.