Verbouwen

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk product wat bestaat uit fijne en hele kleine vezels. Deze vezels zijn niet met het blote oog te zien omdat ze zo klein zijn. Deze asbestvezels zijn onder te verdelen in twee groepen, zo heb je spiraalvormige asbestvezels, deze zijn vaak wit. Maar je hebt ook recht vormige vezels, deze zijn vaak, blauw, bruin, grijs of groen. Aan de kleur van het asbest is dus te zien tot welk soort deze precies behoort. Asbest wordt al erg lang gebruikt, de oude romeinen maakten er zelfs al gebruik van. Tegenwoordig vind je asbest niet veel meer terug omdat veel mensen hebben gekozen voor asbestsanering, het verwijderen van asbest.

Asbest schadelijk voor je gezondheid

Vroeger werd asbest erg veel gebruikt en zat het in bijna iedere woning, toch hebben ze zich op een gegeven moment bedacht. Tegenwoordig is veel van de asbest al verdwenen, maar bij de wat oudere gebouwen kan er nog steeds asbest op liggen. Als asbest gewoon heel blijft is het niet schadelijk, zodra het kapot breekt en er stofdeeltjes vrijkomen is het foute boel. Het klinkt allemaal erg eng en gevaarlijk, dat is niet zolang je er veilig mee om gaat. Het beste is dan ook om asbest te laten verwijderen van je woning om zo de gevolgen ervan te voorkomen. Doordat je losse asbestvezels in kunt ademen komen deze vast te zitten in de longblaasjes. Sommige vezels zijn net iets te groot om zich daar op te hopen en verdelen zich langzaam in het weefsel en zo kunnen zich verder verspreiden door het hele lichaam. Het is belangrijk om nooit open en bloot in aanraking te komen met asbest en je altijd goed te beschermen er tegen. Je kunt er namelijk erge ziektes van krijgen en deze zullen niet gelijk opspelen maar na ongeveer 10 jaar zal je hier dan wat van gaan merken.

Asbest laten verwijderen

Asbest hoeft niet altijd te worden verwijderd, als asbest in het materiaal zit en er verder niks mee kan gaan gebeuren, dan is het verwijderen van de asbest overbodig. Als asbest niet in het materiaal zit, dan kunnen er al snel vezels vrijkomen die erg schadelijk en gevaarlijk zijn. Als de asbest dus losgebonden is dan kun je er het beste voor kiezen om asbest laten verwijderen. Dit kun je het beste laten doen door een gespecificeerd bedrijf. Zij hebben de juiste kleding en benodigdheden ervoor om het veilig weg te kunnen halen zonder gezondheidsrisico’s op te lopen.