Badkamer en toilet Loodgieter

Warm water in je luxe badkamer

Geschreven door admin

Nieuwe badkamers worden steeds luxer uitgevoerd. Het is dé plek in huis om te onthaasten. De combinatie van bad en douche is al bijna standaard. Daar komen nog bubbelbaden bij en dubbele stortdouches. Dat vraagt om heel veel warm water. Wat betekent dat voor de cv-ketel?

Warmwater veel gevraagd

Stortdouches, bubbelbaden en een extra badkamer op zolder stellen hoge eisen aan de cv-ketel. Dat wordt nog wel eens vergeten. Als de combiketel niet goed past bij de warmwater wensen, geniet je een stuk minder van je fraaie badkamer. Als je een budgetplan maakt voor de verbouwing van je badkamer, is het verstandig ook de warm water voorziening een plek te geven. Als dat niet past, kun je ook cv-ketel huren overwegen.

Cv-ketel van verwarming naar warm water

De keuze uit combiketels was jaren nogal traditioneel. Dat verandert snel. Fabrikanten luisteren steeds beter naar de badkamerwensen van consumenten. Daardoor komen er nieuwe cv-ketels op de markt, die naast verwarming een extra grote hoeveelheid warm water kunnen produceren. Er komen zelfs ketels op de markt, die alleen maar warm water aanmaken. En dat in een bijna onbeperkte hoeveelheid.

Waar moet je op letten bij de keuze?

Een cv-ketel gaat 12 tot 15 jaar mee. Daarom is het verstandig vooruit te denken. Als je op termijn bijvoorbeeld een tweede badkamer op zolder wilt maken, kun je alvast kiezen voor een ketel met ruimere capaciteit. Niet alle cv-ketels kunnen op 2 punten tegelijk warm water afleveren. Als je dat wel wilt, neem dan een combiketel met een CW-getal van 6. Dit type produceert 25 liter warm water per minuut. Dat is bijna het dubbele van een standaard cv-ketel.

Of overweeg het kopen van een cv-ketel met een aparte boiler. Die maakt continu warm water aan en heeft dat ook elk moment van de dag klaar staan. De wachttijd is dan bijna nul en dat geeft extra comfort. Het warm houden van dat water kost wel extra energie. Als je dat belangrijk vindt, is dit een extra punt van aandacht bij de aankoop. Zorg ook voor korte leiding-afstanden tussen de ketel en je badkamer. Dat voorkomt wachten en verlies van warmte.