Lasdraad kan gebruikt worden voor allerlei toepassingen. Er wordt dan ook regelmatig gesproken over lasdraad en de eigenschappen en mogelijkheden van dit materiaal. Helaas worden er ook dingen verteld die niet helemaal waar zijn. Daarom hebben we in dit artikel de feiten en de fabels over lasdraad voor je op een rij gezet.
Fabel: op diameter en prijs na is lasdraad nu eenmaal lasdraad
Dit is echt een fabeltje. Het is inderdaad zo dat er verschillende diameters en prijzen worden gehanteerd wat lasdraad betreft. Maar dat betekent niet dat de rest een commercieel verhaal is; er zit daadwerkelijk verschil in kwaliteit tussen verschillende soorten lasdraad. Je kunt dus niet alleen af gaan op diameter en prijs, maar moet ook rekening houden met de kwaliteit van het specifieke lasdraad dat je wilt gebruiken.
Fabel: lasdraad dat fijn gespoeld is, is beter dan lasdraad dat wild gespoeld is
Deze fabel sluit aan op bovenstaande fabel. Het klopt dat wild gespoeld lasdraad vaak goedkoper is dan fijn gespoeld lasdraad. Dit hoeft echter niets te zeggen over de kwaliteit van het lasdraad. Het aloude ‘goedkoop is duurkoop’ gaat soms nog steeds op. Het is dus altijd aan te raden om je te laten adviseren door een expert bij de aankoop van lasdraad. Elke situatie is anders en maatwerk is daarom vaak de oplossing.
Fabel: het koperlaagje rondom het lasdraad is voor betere stroomgeleiding
Heel veel mensen denken dat het koperlaagje hier voor dient. Maar het koperlaagje heeft eerder te maken met werkveiligheid. Het koperlaagje beschermt de draad namelijk tegen oxidatie. Als dit niet voor elkaar is kan het een onveilige werksituatie creëren, en dat wil niemand. Een goede stroomgeleiding wordt gecreëerd door een goed passend contactmondstuk en de kleinste tolerantie op de draaddiameter. Dit zorgt namelijk voor een beperkte overgangsweerstand.
Feit: je moet voorzichtig omgaan met lasdraad
Lasdraad is inderdaad een kwetsbaar product. Het gebeurt regelmatig dat er beschadigingen optreden door een ruwe omgang met het lasdraad. Denk bijvoorbeeld aan draadstoringen. Maak daarom nooit stapels die hoger zijn dan 8 rollen. De onderste rol vervormt dan namelijk door het gewicht. Verder moet je de rollen niet laten vallen of er mee stoten. Ook het optillen van de lasdraad aan een zijde geeft vervorming van de haspel waardoor de spoelen onregelmatig afwikkelen.
Hopelijk is er meer duidelijk over lasdraad na het lezen van bovenstaande punten. Het blijft namelijk een zeer belangrijk product!