Verbouwen

Waarom de moeite doen om te restaureren?

restauratie
Geschreven door admin

Waarom zou je de moeite doen om oude panden te restaureren? Is dit niet onnodig veel werk en is het niet beter om hier afscheid van te nemen en met een renovatieplan te komen? Dit is helaas hoe steeds meer mensen denken. Vanuit dit standpunt lijkt het ook logisch. Waarom enorm veel geld in een oud gebouw stoppen en deze weer terug in oude staat te brengen als je deze ook veel moderner kan maken. Hetgeen misschien zelfs nog wel goedkoper is?

Het antwoord is complex. Maar het is niet voor niets dat het werk als restauratie aannemer nog altijd erg geliefd is. We houden ervan om oude panden weer in hun oorspronkelijke glorie te herstellen. Dit levert ongelooflijk veel op. In dit artikel leggen we uit waarom restaureren écht de moeite waard is.

Direct in het gevoel

Een van de belangrijkste redenen om oude gebouwen te herstellen is omdat deze herinneringen oproepen. Ze zitten bomvol geschiedenis. Bijna iedereen herkent dit wel. Voorwerpen of plekken die direct een gevoel van nostalgie opleveren. Ze komen binnen. Geuren kunnen je terugbrengen naar de etentjes bij je grootmoeder. Sommige plekken kunnen je direct een gevoel van veiligheid geven. Ze zijn belangrijk. Dat geldt ook voor veel monumentale gebouwen. Wie geliefde en gerespecteerde gebouwen op een verkeerde manier behandelt, kan hierbij het risico lopen dat mensen tegen ze keren. Kom niet aan gebouwen die een speciale betekenis hebben. Dat is de voornaamste reden waarom restaureren zo belangrijk is. Dit is ook de reden waarom veel vakmensen hier hun werk van hebben gemaakt. Soms kunnen de op het eerste gezicht kleinste aanpassingen een groot effect hebben. Een schilder den haag kan al een enorm verschil maken door simpelweg de kleuren weer te herstellen.

Verbindend element

Is het noodzakelijk om monumentale gebouwen te restaureren? Misschien niet. Er kunnen ook andere stappen worden ondernomen. De grond kan misschien praktisch gezien zelfs veel beter worden gebruikt. Maar vergeet niet dat het gebouw ook een andere functie dient. Een verbindende functie heeft in de samenleving. Dat is belangrijker dan welke andere praktische reden dan ook.

Natuurlijke schoonheid bewaren

Nog een belangrijke reden om oude gebouwen in hun oude glorie te herstellen is omdat hiermee de natuurlijke schoonheid bewaard blijft. De wijze waarop gebouwen vroeger werden gebouwd, zien we tegenwoordig eigenlijk niet meer terug. De architectuur is door de jaren heen flink veranderd. Natuurlijk levert moderne architectuur veel voordelen op, maar de nostalgie van oude gebouwen blijft belangrijk. Niet alleen om lessen uit te trekken, maar ook omdat het gewoon prachtige kanten heeft. Een van de beste manieren om de natuurlijke schoonheid te bewaren is door te restaureren. Op die manier wordt er niets veranderd aan de basis van het gebouw, maar enkel daar opgeknapt wat nodig is om het pand goed te houden. Zo kunnen we deze architectuur en gevoel van nostalgie ook weer doorgeven aan de volgende generaties.