Verbouwen

Een goed plan voor je aanbouw of uitbouw

Stel je voor: je hebt net besloten dat het tijd is om je huis wat ruimer te maken. Misschien droom je al jaren van een grotere keuken waar de hele familie samen kan komen, of misschien wil je gewoon niet meer elke ochtend moeten wachten om de badkamer te kunnen gebruiken. Hiervoor is een aanbouw of uitbouw de perfecte oplossing. Maar voordat je alles begint te slopen en bouwen, laten we eerst even stilstaan bij het belang van een goed plan.

Uitbreiden met plan

Wil je graag aan- of uitbouwen dan is het goed om te beginnen met het maken van een plan. Kijk op www.intenswonen.nl voor tips over de interieurinrichting. Als je het ontwerp niet goed voorbereid, loop je het risico dat het resultaat misschien niet goed genoeg is. Het ziet er dan wel leuk uit, maar is totaal niet praktisch. Of misschien wel erger, dat het niet eens veilig lijkt te zijn.

Waar begin je?

Begin eerst met rustig uitdenken. Misschien lijkt het alsof er duizend dingen tegelijk op je afkomen, maar stap voor stap kom je er wel. Begin met helder krijgen wat precies de reden is achter jouw wens voor meer ruimte. Is het puur omdat je dit mooi vindt? Functioneel? Of allebei? Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, wordt alles al een stuk makkelijker.

Let op de regelgeving

De volgende stap is om goed te kijken naar regels die gelden en vergunningen die je nodig hebt. Voor veel mensen is dit een minder leuk gedeelte. Maar probeer jezelf er even overheen te zetten en later kun je hier dan weer flink van genieten. Je wit tenslotte ook niet als alles klaar is, weer opnieuw moeten beginnen omdat het niet volgens de regels is gebouwd.

Bepaal je budget

Nu komt het gedeelte waarbij je de rekenmachine nodig hebt. Bepaal altijd vooraf een budget. Een gouden tip hierbij is om altijd iets achter de hand te houden voor onvoorziene kosten; die komen namelijk altijd kijken wanneer ze het minst welkom zijn.

Laat je inspireren

Dan nu het leuke gedeelte! Tijd om inspiratie op te doen en je visie vorm te geven. Kijk rond op de website www.intenswonen.nl, blader door magazines en maak een moodboard van alles wat je aanspreekt. Dit geeft richting aan je project en helpt straks enorm bij de communicatie met aannemers of architecten.

Verschillende soorten verlichting

Denk ook aan de verlichting. Het lijkt zo’n klein detail in het grotere geheel, maar goede verlichting kan een nieuwe ruimte maken of breken. Niet alleen functioneel tijdens donkere dagen, maar ook sfeerbepalend als je lekker ‘s avonds op de bank zit.

Vind de juiste professionals

Tenzij je zelf timmerman bent of toevallig heel handig met wat bakstenen en cement, zul je zeker professionele hulp nodig hebben om jouw droom werkelijkheid te maken. Neem geen overhaaste beslissingen. Door goed onderzoek te doen naar de ervaring van andere klanten, kun je veel ellende voorkomen.

Het plannen van een aan- of uitbouw vraagt flink wat denkwerk voordat je uiteindelijk over kunt gaan tot actie. Maar met deze stappen kun je wel gestructureerd naar je doel toe werken, zonder iets te vergeten. Geduld, goede planning en een beetje creativiteit zullen een supermooi resultaat opleveren waar je veel plezier van gaat beleven.