Verbouwen

Waar rekening mee houden bij een bestelauto verzekeren?

Geschreven door Victor

Voor het in het verkeer brengen van een voertuig gelden in Nederland (en bij uitbreiding eigenlijk in de rest van Europa) strenge eisen. De belangrijkste eis heeft betrekking tot het feit dat elk voertuig dient te worden verzekerd. Dit geldt zowel voor particuliere voertuigen als voor bijvoorbeeld een bestelauto die op het bedrijf wordt ingeschreven. Het laten verzekeren van een bestelauto is mogelijk op tal van verschillende manieren. Zo maken we bijvoorbeeld een onderscheid tussen de standaard WA-verzekering en de uitgebreidere beperkt en volledige cascoverzekeringen. Voor welke van deze verschillende opties jij uiteindelijk gaat kiezen zal worden bepaald door heel wat verschillende factoren. Wil jij ook graag ontdekken hoe jouw bestelauto verzekeren op de meest optimale wijze kan gebeuren? Dan is het de moeite waard om rekening te houden met de informatie die je terug kan vinden op deze pagina!

  1. Persoonlijk of zakelijk gebruik van de bestelauto

Het eerste waar je bij een bestelauto verzekeren rekening mee moet houden is de aard van het gebruik van de auto. Het is namelijk zo dat je ervoor kan kiezen om een bestelauto zowel in het dagelijkse private leven te gebruiken als voor je bedrijf. In eerste instantie lijkt dat misschien hetzelfde, maar dat is het zeker niet. Het soort bestelautoverzekering die je moet afsluiten is namelijk in de praktijk sterk afhankelijk van het doel waarvoor je ze gebruikt. 

Ga je de bestelauto gebruiken voor je bedrijf? In dat geval moet je een verzekering afsluiten die zakelijke ritten dekt. Bij een gewone particuliere bestelautoverzekering is dat niet het geval. Er wordt dan immers van je verwacht dat je deze auto enkel en alleen gaat gebruiken voor ritjes naar de supermarkt, om de kinderen te gaan ophalen van school, etc. Zakelijk je bestelauto verzekeren is toch net even anders. Bij een dergelijke verzekering is het dan ook zo dat er heel wat verschillende zakelijke ritten worden gedekt. Het gaat hierbij om:

 • Koeriersdiensten; 
 • Het vervoeren van goederen; 
 • Betaald personenvervoer; 
 • Ritten die worden uitgevoerd voor een rijschool; 
 • Een garage of leasingbedrijf; 

Hoe dan ook, wil je dus met andere woorden een verzekering afsluiten voor je bestelauto? Ga dan altijd na op welke manier je deze gaat gebruiken. Op deze manier voorkom je dat je de foutieve bestelautoverzekering afsluit waardoor je toch niet passend bent verzekerd. 

  1. Wat is het grijs kenteken? 

Bij een bestelauto verzekeren zal je altijd informatie te horen krijgen over een “grijs kenteken”. Dat is opvallend, want het kenteken waar gebruik van wordt gemaakt door bestelauto’s en vrachtwagens is immers gewoon geel. De naam grijs kenteken is eigenlijk een erfenis uit het verleden. Vroeger was het namelijk zo dat het kenteken van de bestelauto wel degelijk grijs was. Het is dan ook daar dat deze naam vandaan komt. Zogenaamde grijze kentekens beschikken sowieso over een andere opbouw van de letters en de cijfers. De letters bij deze kentekens beginnen dan ook met een B of V. 

Een bestelauto verzekeren met een grijs kenteken kan net als met het gewone gele kenteken zowel voor zakelijke als voor private doeleinden gebeuren. Op het ogenblik dat je de bestelauto zakelijk gaat gebruiken kan je wel rekenen op verschillende belastingvoordelen. Wordt de bestelauto die je gaat verzekeren enkel en alleen gebruikt voor private doeleinden? In dat geval gelden deze voordelen uiteraard niet. Het is mede omwille van deze reden dat bijvoorbeeld ondernemers er doorgaans altijd voor kiezen om hun bestelauto op de zaak in te schrijven… ook al mag dat eigenlijk niet als ze hoofdzakelijk privé wordt gebruikt. 

  1. Hoe besparen op je bestelautoverzekering?

De bestelautoverzekering is net als de gewone autoverzekering een wettelijk verplichte verzekering. Dit betekent dat je wettelijk verplicht bent om de zogenaamde WA-polis af te sluiten. Deze polis staat er om bekend enkel en alleen de schade in te dekken ten opzichte van derden. Ook voor de bestelautoverzekering geldt echter dat je kan kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. In dat geval kan je kiezen voor de volgende opties:

 1. Een beperkt cascoverzekering; 
 2. Een volledige cascoverzekering; 

De beperkt cascoverzekering zorgt ervoor dat bepaalde vormen van schade aan je bestelauto kunnen worden gedekt zonder dat je daarvoor automatisch in de richting van de all risk moet kijken. Het gaat hierbij om schade veroorzaakt door diefstal of inbraak of door brand. Ook waterschade, schade veroorzaakt door storm en een aanrijding met een dier zijn gedekt. Wil je ervoor zorgen dat ook mogelijke eigen schade aan het voertuig wordt gedekt? Dan zal je alsnog moeten kiezen voor het afsluiten van de all risk. Dit is een dure verzekering, maar gelukkig bestaan er ook mogelijkheden om de verzekeringspremie te drukken. Welke mogelijkheden dit zijn zetten we hieronder graag voor je op een rijtje. 

   1. 1.) Probeer de fiscale voordelen te benutten

Wil je, je bestelauto verzekeren voor zakelijke doeleinden? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je de premie van je verzekering kan inbrengen in de belastingaangifte van je bedrijf. Dit betekent dat je ze fiscaal kan aftrekken waardoor je kan rekenen op een extra financieel voordeel. Voor particulieren is dit helaas niet mogelijk. De enige uitzondering hierop vormen mindervaliden. Wanneer zij voldoen aan bepaalde vooropgestelde eisen kunnen ook zij, zelfs bij privaat gebruik, rekenen op financiële of fiscale voordelen voor hun bestelauto.

   1. 2.) Besteed extra aandacht aan het eigen risico

Het is op tal van verschillende manieren mogelijk om de verzekeringspremie bij je bestelauto verzekeren te drukken. Eén van de meest interessante opties om dit te doen is door het verhogen van het eigen risico waarmee je kan worden geconfronteerd. Dit eigen risico verhogen zorgt er natuurlijk voor dat je bij een schadegeval eerst meer geld zelf moet betalen voordat de verzekeraar inspringt, maar tegelijkertijd drukt het de premie van je bestelautoverzekering wel aanzienlijk. Wanneer je enkele jaren schadevrij rijdt zal je dan ook al snel kunnen vaststellen dat je zal kunnen rekenen op een behoorlijk financieel voordeel. 

   1. 3.) Kies voor de meest optimale bestelautoverzekering

Je bestelauto verzekeren kan duidelijk gebeuren op verschillende manieren. Zo kan je zowel de WA-verzekering afsluiten als de beperkt als de volledige cascoverzekering. Wil je graag je bestelauto verzekeren op zo’n manier dat je niet teveel moet betalen voor je verzekering? In dat geval moet je altijd op voorhand goed nadenken over de dekkingen waar je aanspraak op wil kunnen maken. Lang niet iedereen heeft immers een all risk verzekering nodig.