Interieur

Waar moet je op letten bij rvs bewerking?

Geschreven door admin

Rvs, oftewel roestvrij staal, is een geweldig materiaal voor een hoop verschillende toepassingen. Het wordt in zoveel dingen gebruikt, dat het niet eens meer opvalt. Van lantarenpalen tot rvs in buitenkasten, het straatbeeld wordt voor een groot gedeelte bepaald door dit materiaal. Het laat zich op veel verschillende manieren inzetten, is praktisch, en gaat jarenlang mee. Maar hoe eenvoudig rvs is in gebruik, zo moeilijk is het bewerken ervan. Wie aan de slag gaat met roestrij staal moet dan ook goed weten waar hij of zij mee bezig is. Hier lees je een aantal tips waar je op kunt letten, als je rvs wil bewerken.

Waarom is roestvrij staal moeilijk te bewerken?

Er zijn in hoofdzaak twee aantal belangrijke redenen van de rvs lastig is om mee te werken.

  • Verharding. Een van de belangrijkste redenen is dat een roestvrijstalen tijdens het bewerken Als je niet uitkijkt, kan de hardheid verdubbelen bij bewerking. Dat zorgt op zijn beurt voor allerlei andere problemen, bijvoorbeeld bij verspanen of boren.
  • Verhitting. Roestvrij staal geleidt hitte slecht. Dat betekent dat de temperatuur snel kan oplopen als het staal gesneden of geboord wordt.

Waar moet je op letten om problemen te voorkomen?

Bij het bewerken van metaal zijn er een aantal dingen die je kunt doen, om de bovenstaande problemen tot een minimum te beperken.

Het kiezen van de juiste apparatuur

Vanwege de eigenschappen van rvs is het belangrijk dat je de juiste apparatuur gebruikt om het te bewerken. Een boor met inwendige koeling kan bijvoorbeeld voorkomen dat het staal te snel uithardt, en ook de verhitting tegengaan.

Werken met goed gereedschap

Scherpe boren, hoge kwaliteit snijolie: wie met rvs wil werken, moet ervoor zorgen dat het gereedschap in uitermate goede staat verkeert. Hierdoor kunnen veel hardnekkige problemen voorkomen worden. Gecoat gereedschap voorkomt het opbouwen van rvs aan de randen van de snijkant.

De juiste snijsnelheid kiezen

Rvs is over het algemeen veel makkelijker te bewerken met lage snijdsnelheden. Kies dus voor de laagste aangeraden snelheid, en bekijk per situatie welke snelheid vereist is. Een lagere snelheid zorgt op zijn beurt voor minder verhitting, wat in het geval van rvs ook minder uitharding betekent. Let daarbij goed op welke soort roestvrij staal je gebruikt!

Werken met roestvrij staal

Wie gaat werken met rvs, moet goed weten wat hij of zij doet. Door bovenstaande tips te gebruiken kun je profiteren van de veelzijdigheid van dit unieke materiaal!