Verbouwen

Stoomketel of thermische olieketel: wat is het verschil?

Geschreven door admin

Heeft u een eigen bedrijf waarin u graag efficienter wilt werken? Dan is de wijze waarop u installaties verwarmt wellicht een goed onderwerp om eens nader te bestuderen. De kosten van verwarming kunnen flink oplopen, terwijl daar met de juiste investeringen gemakkelijk iets aan te doen is. Een van die manieren is investeren in een stoomketel of thermische olieketel. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee?

Stoomketel

Het hoogste rendement haalt u waarschijnlijk door een stoomketel te gebruiken. Honderd procent rendement zult u niet halen, maar in het gunstigste geval is 98% toch zeker een mogelijkheid. Een stoomketel zorgt in korte tijd voor een flinke hoeveelheid stoom die u kunt gebruiken voor uw installaties. Daarmee heeft u gelijk het grootste voordeel van de stoomketel te pakken: de snelheid. Stoomketels staan bekend als een van de zuinigste manieren voor het opwekken van energie. Uw grote bedrijfsinstallatie is hier dus flink bij gebaat. De snelle opstart zorgt dat u snel aan de slag kunt en ook het aandrijven van generatoren die u binnen uw bedrijfsprocessen gebruikt behoort tot de mogelijkheden.

Thermische olieketel

Een thermische olieketel werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met olie. In de ketel gaat speciale olie, de zogenoemde thermische olie. Deze kan tot 400 graden worden verwarmd. De olie zorgt voor warmtetransport naar uw installaties. De thermische olie wordt opgeslagen in de thermische olieketel en het geheel zorgt voor een rendement tot 93%. Het voordeel voor u zit er hier in dat u geen verbouwing op touw hoeft te zetten, want een gemetselde achterwand zoals bij de stoomketel nodig is, heeft u bij de thermische olieketel niet nodig. Bovendien werkt de ketel automatisch en heeft u geen periodieke controles nodig. Dat betekent een besparing op kosten voor onderhoud.

Kies voor kwaliteit

Welke oplossing u ook kiest, de stoomketel en thermische olieketel wordt altijd geleverd en onderhouden volgens de eisen van diverse keurmerken. Lees bijvoorbeeld eens over de 4 veiligheidseisen waar een stoomketel aan moet voldoen. De capaciteit van de ketels kunt u vaak zelf kiezen. Het is even een flinke investering, maar toch is een thermische olieketel of stoomketel op de lange termijn een investering in duurzaamheid en kostenbesparing.