Verlichting

Waar let je op bij de aanschaf van een hanglamp?

Geschreven door admin

Verlichting kennen we in alle soorten en maten. Lampen zijn een onmisbaar onderdeel van onze woning en kunnen een interieur maken of breken. De hanglamp is al sinds oudsher een zeer populaire keuze voor in huis. Deze verbindt alle verlichting met elkaar en geeft de woning een sfeervolle uitstraling. Tegenwoordig is de keus in hanglampen zo divers, dat het lastig is om te bepalen welke hanglamp het meest geschikt is voor jouw woning. Het grote aanbod maakt de keus er niet makkelijker op. Ook is het ophangen van een hanglamp voor veel mensen een ware nachtmerrie. In dit artikel geven we je een aantal tips om design lampen in jouw huis te introduceren. Daarnaast vertellen we je hoe je de hanglamp op de juiste manier ophangt.

Welke hanglamp is geschikt voor mijn woning?

Over het algemeen hangt de keuze voor een hanglamp vooral van je eigen smaak en wensen af. Je kunt vrijwel geen verkeerde keuze maken als je dicht bij jezelf en de huidige interieurstijl blijft. Hierbij geldt uiteraard wel dat de hanglamp de huidige stijl moet complimenteren. Bij een klassieke woning zal een lamp met een strakke vormgeving minder doen voor het interieur, dan dat deze zou doen bij een moderne woonstijl. Een klassieke hanglamp zal daarentegen het huidige interieur versterken. Kijk dan ook niet alleen naar wat jij op dit moment mooi vindt, maar ook wat er in jouw woning past. Bij moderne ontwerpen kom je al snel uit bij designlabels zoals Flos en Moooi, terwijl je bij klassieke lampen meer aandacht besteedt aan gedecoreerde ontwerpen.

Het ophangen van de hanglamp

Na een lange zoektocht heb je eindelijk dé perfecte design hanglampen weten te bemachtigen. Je kunt niet wachten om jouw aankopen vol trots te laten zien aan iedereen die de woning binnenkomt. Toch zit je met een probleem: waar hang je de lamp eigenlijk op en hoe doe je dat? Wij geven je een aantal tips:

  • Om de locatie van de hanglamp te bepalen, is het belangrijk dat je voor ogen houdt welke functie deze lamp gaat vervullen. Is de lamp bedoeld om meer licht op tafel te creëren? Dan zal je deze vanzelfsprekend precies boven de tafel plaatsen. Vaak is de keus echter niet zo gemakkelijk, zeker niet als deze op een andere locatie wordt gehangen. In huis is het belangrijk om te kijken of het zicht niet belemmerd wordt door de lamp. Dit geldt vooral voor woningen met een laag plafond. Kies dan ook niet direct voor het grootste exemplaar met een dichte lampenkap. Deze kan niet alleen het zicht belemmeren, maar ook de ruimte kleiner laten lijken. Heb je juist een hoog plafond? Kies dan niet voor een te kleine lamp, deze zal wegvallen binnen het interieur.

  • Heb je de locatie van de lamp bepaald? Dan is het hoog tijd om de lamp te bevestigen. Dit doe je als volgt:

Stap 1: Schakel de stroom van de desbetreffende groep uit. Zo voorkom je nare ongelukken.

Stap 2: Strip ongeveer 1 centimeter van de uiteinde van de draden en bevestig de fitting. Vervolgens schuif je de armatuur gemakkelijk over de fitting. Deze bevestig je met de fittingring tegen het plafond.  

Stap 3: Gebruik een kroonsteentje om de loszittende draden vast te maken. Strip de draden en gebruik de afdekkap om de contactdoos weer uit het zicht te halen. En voilà! Jouw prachtige design hanglamp is klaar voor gebruik.