Verbouwen

Hoe kies je een dakkapel?

Geschreven door admin

Wanneer je je huis wilt gaan verbouwen, let je meestal op twee dingen; woongenot en waardevermeerdering. Want hoewel lekker wonen natuurlijk op één staat, is het een prettige gedachte dat je investering in ieder geval een beetje terug te zien is in de waarde van je huis. Laten die twee zaken zich nou prima verenigen bij het kiezen van het juiste dakkapel! Een vrij simpele verbouwing die je niet alleen extra ruimte en woongenot oplevert, maar je woning ook groter -en daardoor meer waard- maakt.

Gedachtevoer

Een dakkapel kiezen kan best lastig zijn. Kies je voor maatwerk of prefab? Een grote dakkapel met veel glas, of een kleintje ter vervanging van je lekkende dakraam? Blijf je in de stijl van de buitenkant van je woning, of is dit het moment om een nieuwe kleurstelling of stijl te kiezen? De keuzes zijn legio. Naast de opties die je hebt in het uiterlijk en de afwerking van je dakkapel, zijn er ook randzaken die van invloed kunnen zijn op je keuze. Of je in een monumentaal pand woont bijvoorbeeld. De regels vanuit je gemeente rondom vergunningsvrij bouwen. Een eventuele welstandscommissie die je ontwerp goed moet keuren indien je dakkapel aan de straatkant komt. Allemaal dingen om over na te denken.

Een dakkapel kiezen

Voordat je allerlei offertes gaat opvragen en showrooms bezoekt op je vrije zaterdag, is het goed om een plan te maken. Een dakkapel kiezen doe je namelijk in een aantal simpele stappen. Vraag jezelf eerst even af waarom je kiest voor een dakkapel. Wil je de opbergzolder transformeren in een luxe slaap- of badkamer? Je huidige slaapkamer vergroten op de eerste etage? Of ga je voor een rustige werkplek met veel lichtinval? De functie van de nieuwe ruimte geeft je namelijk houvast voor het keuzeproces. Een dakkapel die je badkamer vergroot, behoeft een andere afwerking aan de binnenzijde dan een studeerkamer. Een met melkglas in een badkamer vergroot je de lichtopbrengst zonder inkijk, terwijl je daar in een slaapkamer doodongelukkig van zou worden.

Stap twee zou zijn; wat wil je zelf doen en wat laat je doen? Prefab dakkapellen kunnen worden afgewerkt zoals jij dat wenst. Met stucwerk, voor geschilderd, of kaal. Bij maatwerk dakkapellen hangt de afwerking af van je wensen en de afspraken die je maakt met andere klussers je al dan niet ingeschakeld. Zodra je weet wat je wilt, wat je nodig hebt en wat je budget is, kan je rond gaan shoppen. Let daarbij even op een simpel maar niet onbelangrijk detail. Een prefab dakkapel gaat op transport vanuit de fabriek, takelen ze met een hijskraan op je dak en zetten ze vast. Je straat moet dus wel breed genoeg zijn voor dat exceptionele transport en de hijskraan. Lukt dat niet, dan is maatwerk ideaal!

Eindelijk!

Eindelijk is het zover. Je hebt je keuze gemaakt en de bouwvakkers staan op je stoep. Wat kun je verwachten? Naast een hoop herrie van een groot gat in je dak, en een overschot aan dakpannen, zitten de meeste dakkapellen er binnen een werkdag op. Dan is je dak dicht, lekvrij en voorzien van glas. De meeste bedrijven voeren het afval van je dak af, daar heb je zelf geen omkijken naar. Jouw taak is dan ook vooral zorgen dat de werkruimte vooraf leeg is, dat er genoeg koffie is en dat de buren weten van je plannen. Daarna? Genieten natuurlijk. Van meer ruimte, meer licht en meer woongenot!

Bron: www.superrenovatie.nl