Interieur

Voorkom onnodig verzuim onder je medewerkers

voorkom onnodig verzuim onder je medewerkers
Geschreven door admin

Heb jij in jouw bedrijf ook zo’n last van een hoog verzuimpercentage? Dan is het goed om eens kritisch te kijken naar de oorzaak hiervan. Natuurlijk is het niet mogelijk om alle verzuimmeldingen te voorkomen. Eerlijk is eerlijk, iedereen is weleens ziek. In veel gevallen gaat het dan gelukkig om een griepje, dat met een paar dagen in bed weer over gaat. Ook zijn er de ernstigere oorzaken waar je niets aan kunt doen, zoals bijvoorbeeld een diagnose waardoor iemand geopereerd moet worden en tijdelijk uitvalt. En dan zijn er nog de ‘onnodige’ ziekmeldingen. Dit zijn de ziekmeldingen die eigenlijk voorkomen hadden kunnen worden, als er op tijd aandacht was geweest voor iemands werkomgeving.

Ook verantwoordelijk voor thuiswerkers

Veel mensen werken tegenwoordig vanuit hun eigen huis. In de praktijk zal dit erop neer komen dat je medewerker op zijn laptop een plaatsje aan de keukentafel zoekt. Deze thuiswerkplek die dan tijdelijk wordt gecreëerd voldoet uiteraard niet aan de verschillende eisen die eigenlijk worden gesteld aan een goede werkplek. Zo kan de stoel vaak niet afgesteld worden op de behoefte van degene die hierop moet zitten. Stoelen aan de keukentafel zijn immers ontwikkeld met de gedachten dat iemand daar slechts drie keer per dag kort op zit tijdens het eten. Het uiterlijk en de uitstraling van zo’n stoel hebben dan ook meer aandacht dan dat iemand daar in een goede houding een hele dag op kan zitten om te werken. En ook de tafel is vaak niet af te stellen, zodat de thuiswerker op de juiste hoogte kan werken. Natuurlijk hoeft dit geen probleem te zijn als jouw medewerker slechts incidenteel een keer een dagje vanuit huis werkt. Wanneer dit echter een standaard afspraak wordt, dan is het wel degelijk van belang om eens kritisch naar de werkplek te kijken.

Bureaus voor thuis of op kantoor

Of je medewerkers nou regelmatig vanuit huis werkt of toch liever elke dag naar kantoor komt, het is van groot belang om te zorgen dat de bureaus waar je medewerkers aan werken op de juiste werkhoogte kunnen worden afgesteld. Door je bureau goed in te stellen voorkom je dat je medewerker te ver gebogen moet zitten of juist boven zijn of haar macht moet werken. Oorzaken van overbelasting en pijnklachten als gevolg van een verkeerde houding liggen op de loer, waardoor medewerkers onnodig in het verzuim terecht komen. Zonde natuurlijk, want met voldoende aandacht voor een ergonomische werkplek zijn deze klachten en verzuimmeldingen eenvoudig te voorkomen.