Slotenmaker

Klussen aan de deur

klussen aan de deur
Geschreven door admin

Als je een handige klusser bent, dan gaat je hart sneller kloppen wanneer je aan de slag kunt. Dit geldt ook voor de ervaren vakman, die met zijn getrainde oog net iets meer ziet dan de gemiddelde leek. Wanneer je als huizenbezitter iets aan het karakter van je huis wilt veranderen, dan denk je misschien niet zo gauw aan het aanbrengen van een nieuwe deurknop, terwijl dat kleine beetje verandering wel iets kan veranderen. 

Het kan ook zijn dat je graag de veiligheid van de woning wil verbeteren. Wellicht de gemakkelijkste optie hiervoor is het aanbrengen van een degelijk deurslot.  Als je een echte doe-het-zelver bent, dan weet je dat het gaat over het aanbrengen van deurbeslag. Dit omvat alles wat er aan de deur kan hangen, van scharnieren tot deurplaten. 

Nieuwe deurkruk

Als je het besluit hebt genomen om de deurkruk te vervangen, dan moet je bepalen of je voor de voordeur een vaste- of een draaibare knop neemt. Tevens is het raadzaam om na te gaan wat het best bij de uitstraling van de deur past. Wanneer de krukken beide bewegen dan is de krukstift, die de knoppen verbindt, het meest geschikt. Een wisselstift is nodig in het geval dat je voor de combinatie vaste en draaibaar kiest. En soms is het zo dat de knop aan de voordeur op een andere hoogte zit dan het slot. Dan is een wisselstift met een keilbout nodig, die vastgezet kan worden. 

Sloten verwisselen

Wanneer de veiligheid het belangrijkst is, dan loont het de moeite om te kijken naar een slot dat over een keurmerk beschikt, zodat je zeker weet dat het goed bestand is tegen inbraak. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw geeft dit af. De grote merken zoals Nemef verkopen sloten met een keurmerk. 

Er zijn verschillende soorten, om te beginnen is er het cilinderslot. Dit kan via een insteekslot worden aangebracht, die in de deur verdwijnt. Maar het kan ook middels een oplegslot, die aan de binnenkant van de deur wordt gemonteerd. Een cilinder kan ook van twee kanten met een sleutel geopend worden, maar het is ook mogelijk om aan de binnenkant een draaiknop te zetten.

Ter ondersteuning is het ook altijd een goed idee om bijzetsloten te monteren. De deur kan dan op verschillende plaatsen gesloten worden. Als je een naar binnendraaiende deur hebt, dan is het bovendien ook mogelijk om een kierstandhouder op de deur te zetten, zodat je de deur kunt openen zonder dat er iemand naar binnen kan komen.