Verbouwen

Tips voor wanneer je een huis laat bouwen

Geschreven door admin

Je hebt besloten om geen huis te kopen of te huren, maar een eigen huis te bouwen. Leuk! Je krijgt precies alles wat je wil en kan het zo indelen als je zelf wil. Klinkt heerlijk, en dat is het ook. Maar waar moet je op letten als je dit gaat doen? Lees hier vier belangrijke tips!

1 Maak een moodboard voor inspiratie voor het nieuwe huis

Hoe ziet de tuin eruit, welke kleuren wil je in huis en wat voor vloer vind je mooi? Je moet overal over na gaan denken, zelfs over dingen waarvan je het nooit had verwacht. Je hoeft natuurlijk niks te weten over infrawerk of terreinverharding, maar het is wel erg slim om je een beetje te verdiepen in wat je precies wil. Doe dit ruim van tevoren, zodat je nooit lang hoeft te twijfelen over wat je gaat doen.

2 Houd alle kosten bij in een Excel bestand

Er komt heel veel geld kijken bij het laten bouwen van een huis. Bovendien moet je altijd rekening houden met extra kosten. Houd voor de zekerheid alle facturen en alle uitgaven bij. Zet het allemaal overzichtelijk in een Excel bestand, zodat je er altijd bij kan en altijd precies terug kan zien hoe alles ook alweer is gegaan.

3 Lees de kleine lettertjes

Omdat het zo’n grote uitgave is, is dit erg belangrijk. Je wil er zeker van zijn dat je niet akkoord gaat met een afspraak waar je, achteraf gezien, eigenlijk helemaal niet achter staat. Zoek voordat je iets tekent ook uit hoe het precies zit, zodat je zeker weten niet voor verrassingen komt te staan. Het gaat ten slotte om een huis en niet zomaar een kleine aankoop.

4 Bekijk de kavel

De kavel is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het huis. Hoe staat de zon, waar zit de straat, waar zitten de drukke punten? Ook is het fijn om te weten waar je precies alles laat plaatsen. Wil je bijvoorbeeld dat de zon de woonkamer inschijnt, of juist niet? Waar laat je de tuin? Dat zijn allemaal dingen waar je over na moet denken, die stuk voor stuk weer belangrijk zijn. Verken de kavel dus ruim van tevoren goed, en leer de wijk waar het in ligt goed kennen.